Glas Javnosti

Petar Božović: Čovečanstvo se obezljudilo (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Kako poznati glumac provodi vreme u karantinu

I glumac Petar Božović ovih dana je u karantinu i  "čuveno pitanje" - šta radi u izolaciji kaže: 

"Živim u stanu, dobro sam. Ne izlazim ni u hodnik, ni u lift, nema potrebe. Izađem uveče, imam terasu, tapšem našim lekarima na njihovom požrtvovanju i sestrama, svima koji pomažu u ovom trenutku, kaže glumac.

Prema njegovim rečima da bih skratio dan budi se kasnije:

"Malo radim fiskulturu, nastavljam sa čitanjem, doručak, pa opet odmor. Pokušavam sve ovo da pretvorim u jedan odmor koji koristim i za to da se javim ljudima za koje inače nemamo vremena jer imamo važnijih stvari u ovom stvarnom životu, veli glumačka legenda.

"Sad se svi dovodimo u red, vraćamo se sami sebi a onda i drugim - najbližima i onima koji su nam negde u podnožju svesti", ispričao je on i dodao: 

"U početku sam svakog jutra kad bih se probudio pomislio da je neka skrivena kamera u pitanju, a onda pod utiskom vesti, posebno onih iz inostranstva, naročito iz Italije, shvatiš da je to naša stvanrost. I mislim da je to ljudima najteže, da postanu svesni te situacije koja je upozorila čovečanstvo koliko se obezljudilo, objasnio je umetnik. 

"Moraćemo da se promenimo jer mnoge stvari više neće biti iste. Evo, recimo, videli smo da mnoge stvari onoga što zovemo napredak mogu da budu vrlo praktične – onlajn nastava, suđenja, sve se to ranije nije praktikovalo, ranije, odnosno u dosadašnjem životu.  Mislim da je čovečanstvu ponestalo i vere, a svaka tragedija, pa i ova, je opšte upozorenje i veliko iskušenje. Ako prevaziđemo iskušenje - izlazimo jači i oljuđeniji a toga nam je svakodnevno nedostajalo" tvrdi on. 

"Ne može društvo biti iznad prirode ili svesti život na društva koja su iznad prirode. Pobunila se priroda, mnogo smo nepravedni bili prema njoj. Šta smo joj sve radili - dobra je bila i dosada. Pa i reke i potoci izađu negde ponovo, iako ih zatrpamo višespratnicama. Mi smo bili nepravedni i prema biljkama i prema životinjskom carstvu", tvrdi Božović.

"Dosta sam u poslednje vreme radio, igram dve predstave u Narodnom pozorištu, spremao “Kaligulu”, imao sam zakazana gostovanja po inostranstvu sa predstavom "Zaustavite zemlju, hoću da izađem", ali prvo što ću da uradim kad sve ovo prođe je da odem do pozorišta da spojim dva draga mesta - pozorište i kafanu, kaže Petar i ističe:

"Do tada, strpimo se. Toliko smo već izdržali, setimo se samo svoje istorije, izdržaćemo i ovo. Reči Marka Miljanova da je "junaštvo kada branimo sebe od drugih, a čojstvo kada čuvamo druge od sebe" danas bih preveo u reči - čuvajući sami sebe čuvamo i druge", zaključuje Božović.

(Izvor: 021)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR