Glas Javnosti

Pet godina je prošlo od smrti Nebojše Glogovca

Kultura
Autor: Glas javnosti

Jedan od najvoljenijih i najboljih srpskih glumaca Nebojša Glogovac preminuo je na današnji dan pre pet godina.

Među kritičarima je važio za jednog od najboljih glumaca u regionu a za svoj umetnički rad je dobio brojne nagrade i priznanja. Mnoge njegove kolege i danas ga ističu kao glumca za kojeg ih vežu najdraže uspomene i sa kojim su najviše voleli da rade.

Ostavio je duboki trag svojim maestralnim delom i vanrednom ličnošću, pa i danas ima veliki broj fanova među decom, mladima i starima i po regionu, to kažu i autori knjiga o životu i delu ovoga glumca, kao i da „ljudi koji su bili uz njega do kraja, kažu da nikad nisu videli hrabrijeg čoveka u činu odlaska“.

Glogovac je preminuo 9. februara 2018. godine, nakon kratke borbe sa teškom bolešću.

Iako je vrlo brzo nakon Nebojšine smrti, najavljeno da će Kulturni centar u Pančevu poneti njegovo ime, do danas se to nije dogodilo, prenosi portal 013info. Pančevački portal Pančevo Si Ti objavio je danas kao sliku dana fotografiju transparenta u tom gradu na kojem piše: „Ko se to stidi Nebojšinog imena, pa promene i dalje nema?“.

Nebojša Glogovac je rođen u Trebinju 30. avgusta 1969. godina, a sa sedam godina se sa porodicom preselio u Pančevo. Nakon završene srednje škole upisao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a nakon dve godine studija, odlučio je da upiše glumu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi Vladimira Jevtovića.

Tumačio je brojne uloge na televiziji i u pozorištu. Neke od uloga koje će ostati upamćene su u ostvarenjima „Bure baruta“, Nebeska udica“, „Munje“, „Kad porastem biću kengur“, „Klopka“, „Hadersfild“, „Branio sam Mladu Bosnu“, „Krugovi“, „Do koske“, „Enklava“, „Ustav Republike Hrvatske“…

Igrao je u serijama „Porodično blago“, „Moj rođak sa sela“, „Vratiće se rode“, „Vojna akademija“, „Ubice mog oca“…

Od 1996. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta gde je odigrao niz zapaženih uloga. Neke od njegovih pozorišnih uloga su u predstavama „Sumnjivo lice“, „Metamorfoze“, „Hadersfild“, „Šine“, „Lutalica“, „Lažni car Šćepan Mali“, „Hamlet“…

Među kritičarima je važio za jednog od najboljih glumaca u regionu a za svoj umetnički rad je dobio brojne nagrade i priznanja među kojima su i pet godišnjih nagrada njegovog matičnog pozorišta JDP-a.

Proglašen je Evropskim glumcem godine na Film festivalu u Italiji. Dobio je nagrade za najboljeg glumca u filmu „Ustav Republike Hrvatske“ na festivalima u Puli i Londonu kao i Gran pri na Filmskim susretima u Nišu.

Dobitnik je i Sterijine nagrade za glumačko ostvarenje u predstavi „Hadersfild“ na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, nagrada Grada Beograda za filmsku umetnost, Nagrada „Miloš Žutić“, Statueta „David Štrbac“, Nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“, nagrade „Ardalion“…

Nakon Glogovčeve smrti ustanovljena je nagrada sa njegovim imenom, a prvi dobitnik bio je Miodrag Dragićević. Kulturni centar u Nevesinju nosi njegovo ime.-izvor N1.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR