Glas Javnosti

OTVOREN FESTIVAL LIFFE: Na crvenom tepihu poznati glumci i reditelji, ovi filmovi konkurišu za nagrade

Kultura
Autor: Glas javnosti

Beograd je preuzeo celu manifestaciju koja se zapravo održava u Leskovcu, konstatovali novinari, evo šta je odgovorio direktor festivala Darko Bajić.

Defileom na crvenom tepihu poznatih rediteljskih i glumačkih imena počeo je ovogodišnji 16. Leskovački internacionalni festival LIFFE počinje i trajaće do 19. septembra pod sloganom „Akcija”.

Pred publikom su prošetali glumci Svetozar Cvetković, Dara Džokić, Dragan Petrović Pele, Milena Pavlović, Ljubomir Bandović, umetnički direktor festival reditelj Darko Bajić, dobitnik ovogodišnje nagrade “Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju regionalne filmske umetnosti reditelj Miloš Miša Radivojević i mnogi drugi.

Otvaranje je proteklo svedeno, bez velike pompe i takoreći bez imalo glamura, tako da smo odlučili da ove godine ne konsultujemo modne kreatore koji su bili spremni da komentarišu pre svega toalete poznatih glumaca.

Godinama unazad modni kritičari zameraju skoro svim poznatim glumcima što svojim odevnim kombinacijama i pojavljivanjem na crvenom tepihu kao da su kročili u kafanu bukvalno ponižavaju jednu ovako važnu manifestaciju.

Sa druge strane, ovaj omiljeni deo cele festivalske manifestacije, pre svega kod domaće publike, ozbiljno su shvatile dame iz Leskovca koje su uskladile svoje toalete sa značajem same manifestacije, donoseći barem tračak onoga što bi crveni tepih zapravo i trebalo da predstavlja.

Čak se i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović potrudio da zablista u ulozi domaćina.

Novinari su, razgovarajući sa direktorom festivala Darkom Bajićem na samom otvaranju konstatovali kako je “Beograd preuzeo celu manifestaciju koja se zapravo održava u Leskovcu”, te su od njega dobili i sledeći odgovor:

“Onda možemo da pitamo da li se i festival u Kanu održava samo u Kanu”.

U svakom slučaju, Leskovac će ove nedelje biti domaćin sedme umetnosti i filmova iz celog sveta, što je dokaz da se LIFFE razvija i raste.

Podsetimo, novina od ove godine je nagrada za kategoriju „Divlji film”, koja nosi ime velikog reditelja Dušana Makavejeva.

U konkurenciji za gran pri „Živojin Žika Pavlović” biće prikazano osam najboljih filmova iz regiona po izboru selektora, hrvatskog reditelja i scenariste Ognjena Sviličića.

Leskovačka publika će, pre svega, imati prilike da pogleda srpske filmove debitantskih reditelja, među kojima su „Indigo Kristal” Luke Mihailovića, „Ovuda će proći put” Nine Ognjanović i „Da li ste videli ovu ženu” Matije Gluščevića i Dušana Zorića.

Ostalih pet filmova su iz regiona – „Praznik rada” Pjera Žalice iz Bosne i Hercegovine, „Tragovi” Dubravke Turić, „Sigurno mjesto” Juraja Lerotića iz Hrvatske, „Jahači” Dominika Manceja iz Slovenije i „Kajmak” Milča Mančevskog iz Severne Makedonije.

U sklopu programa „Divlji film” odabrani filmovi sa svih strana sveta, čiji reditelji svojim autorskim stilom nastavljaju specifičan filmski jezik legendarnog reditelja Dušana Makavejeva.

Pored glavnog takmičarskog i studentskog programa, kao i kategorije „Divlji film”, uvedena je još jedna novina, selekcija televizijskih serija do osam ili više epizoda.

Najveću pažnju na večerašnjem otvaranju ovogodišnjem 16. Leskovačkom internacionalnom festivalu LIFFE izazvala je pojava glimice Dare Džokić.

Pri prvom susretu sa gradonačelnikom Leskovca na crvenom tepihu ona nije mogla da odoli a da ne podeli svoje impresije o gradu na Veternici.

“Al’ se Leskovac razvio i izgradio! Svaka čast. Dana kada sam prolazila bukvalno nisam mogla da ga prepoznam, od kada sam poslednji put bila vaš gost”, kazala je popularna glumica.

Cvetanović joj je uzvratio komplimentima kako izgleda lepše nego ikada, a na njena zapažanja odgovorio:

“Trudimo se”.

Kao i prethodnih godine i ove će se festival održati na dve lokacije, u Narodnom pozorištu i u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra.

Organizaciju ove izuzetno značajne manifstacije finansijski su podržali grad Leskovac i Ministarstvo kulture Republike Srbije, piše Rešetka.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR