Glas Javnosti

OSVEŽENO IZDANJE KULTNOG FILMA: 'Majstori, majstori' posle tačno 40 godina u 'novom ruhu'

Kultura
Autor: Glas javnosti

Kao i mnoga filmska ostvarenja koja su obeležila filmografiju u Srbiji a i šire, kultni film "Majstori, majtori" dobija svoju osveženu verziju za male ekrane.

"Družila sam se sa Pajom Vuisićem, Oliverom": Obeleženo 40 godina od filma "Majstori, majstori"
Ova filmska priča je pre četiri decenije okupila zaista impresivnu glumačku ekipu, od kojih mnogi danas nisu više među nama: Pavle Vuisić, Zoran Radmilović, Semka Sokolović Bertok, Miodrag Andrić - Ljuba Moljac, Milivoje Mića Tomić, Rade Marković, Olivera Marković, Predrag Laković...

Antologijski film "Majstori, majstori" Gorana Markovića sinoć je posle 40 godina od premijere doživeo i svoju restauriranu verziju na stadionu "Tašmajdan" u Beogradu, pred originalnom autorskom ekipom i mnogim zvanicama iz sveta umetnosti i medija.

Do sada su mnogi naslovi doživeli svoju osveženu verziju, kao legendarni "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug", "Lepota poroka", "Varljivo leto", "Nacionalna klasa", "Balkanski špijun", "Davitelj protiv davitelja" i drugi.

Mnogima omiljena filmska priča "Majstori, majstori", nastala je pre ravno četiri decenije. Okupila je zaista impresivnu glumačku ekipu, od kojih mnogi danas nisu više među nama: Pavle Vuisić, Zoran Radmilović, Semka Sokolović Bertok, Miodrag Andrić - Ljuba Moljac, Milivoje Mića Tomić, Rade Marković, Olivera Marković, Predrag Laković.

Na obnovljenoj premijeri filma, od ekipe bili su reditelj Goran Marković, Mira Banjac, Branko Cvejić.

Oduševljenje Tanje Bošković

Od prisutnih glumica Tanja Bošković je izjavila da ne veruje da je prošlo toliko godina od izlaska tog filma, deluje joj da je snimanje završeno prekjuče, jer je sve "živo" i upamćeno iz tog perioda.

- Tih 17 noći smo svi zajedno proveli snimajući "Majstore", što predstavlja ozbiljnu biografsku jedinicu za mene, ta atmosfera me je obeležila, naučila sam šta znači prijateljstvo, i kako to izgleda kada se radi i uživa - evocirala je uspomene na ostvarenje koje je činilo prekretnicu u njenoj karijeri.

- Zamislite moju radost, igrala sam i družila se sa Pajom Vuisićem, Radmilovićem, Oliverom, i uvek je atmosfera bila fantastična, a za nju je bio zadužen Zoran - priča Bosa iz "Majstora".

Ona kaže i da nije Markovićev film odmah bio prihvaćen, već je moralo da prođe mnogo vremena da on dobije na težini i istinitosti.

Od 2015. godine u pozorištu "Boško Buha", na sceni UK "Vuk" igra se komad prema filmu "Majstori, majstori", a glumica kaže da ne mogu da se porede te dve verzije, ali svakako veoma voli, ceni i podržava da se predstave rade prema kultnim filmovima.

Bošković trenutno snima TV seriju "Kaljave gume" uz Goricu Popović, Bojana Žirovića, Jelenu Stupljanin, i smatra da je dobro da se sada radi, snima, jer joj je veoma teško pala tolika pauza usled izolacije, karantina, zabrane izlaska na scenu.

Kompozitor muzike Zoran Simjanović

Autor muzike za mnoge filmove Gorana Markovića, Gorana Paskaljevića, Srđana Karanovića kaže da je vreme jedino merilo što se tiče umetnosti i filma, i da ono što preživi sve periode, svakako je kvalitetno, a ako narod i dalje gleda i uz uživanje ponavlja replike, to je onda uspeh.

Da li su "Majstori" po njegovom u vrhu omiljenih filmova za koje je radio muziku, a to su "Nacionalna klasa", "Balkan ekspres", "Grlom u jagode", "Bure baruta", kaže da je to teško reći i da se trudio da svaki film bude na neki način drugačiji.

- "Specijalno vaspitanje" jedna vrsta muzike, posle toga stiže "Miris poljskog cveća" kao nešto sasvim drugačije, zatim "Petrijin venac", a "Majstori" predstavljaju školsku muziku koje nema nigde - zaključuje Simjanović koji je sada angažovan na seriji "Tajna vinove loze".

 

 

 

(Glas javnosti/Telegraf)


 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR