Glas Javnosti

ONO KAD LIK NAĐE GLUMCA: SAMO ĆE RADOVAN TREĆI I SREĆKO ŠOJIĆ OSTATI UNIKATNE BRAVURE ZOKIJA RADMILOVIĆA I LANETA GUTOVIĆA!

Kultura
Autor: Glas javnosti

Na Holivud i liči da vremenom Rambu udahnu novi život umesto Silvestera Stalonea, mi taj problem nemamo jer sigurno znamo da niko i nikad ne može u večnosti razvenčati Radovana Trećeg od Zorana Radmilovića, kao ni Srećka Šojića od Milana Laneta Gutovića.

I pored gromadnog iskustva da snažno glumačko ostvarenje toliko obuzme ostvareni lik i obasja gledalačku vasionu da je teško poverovati da uvek ima hrabrih  "samoubica" koji bi to da  oponašaju, ali svedoci smo da je i toga je bilo. Ne zamerimo im, ljudski je pokušati, realno nisu ni  bili svesni šta čine.
Elem, 1996. godine desio se tako pokušaj Grad teatra Budva i beogradskog Teatra Kult, ali - pali, publika je ovaj eksperiment ignorisala, bez obzira na vrednog truda i pomena glumca Branimira Brstinu.

Istina, u poslednjem serijalu "Bele lađe" i Šojićev "otac" Siniša Pavić, kad se nisu "pogodili" sa Lanetom, improvizovao je uvođenjem lika Kuma Baće, koincidencija rolu igra takođe Brstina, ali je i ovaj eksperiment ostao na nivou zanimljivog pokušaju, najblaže rečeno i da se ne vređamo.
Radovan Treći i Srećko Šojić ostaju, i šta tu ima sporno ili loše, večno u vlasništvu Zorana Radmilovića i Milana Laneta Gutovića, što je verovatno najbolje i objasnio naš najpoznatiji scenarista i "Šojićev ćale", Siniša Pavić da je lik pronašao glumca, što se dešava jedan u milion, ali ko u čuda veruje, taj čuda i stvara:
- Kad sam počeo da radim filmske komedije "Tesna koža" i "Laf u srcu" desilo se ono što se izuzetno retko dešava glumcu, lik je pronašao njega! U "Lafu u srcu" Lane je imao čak četiri male uloge i svaka je bila bravurozna glumačka minijatura. Jedno od njih bio je i Srećko Šojić i on ga je tako "zalepio" u tih desetak, petnaest rečenica da sam shvatio da je rođen lik koji mi je bio stalno u prstima i u onome što sam hteo da stvorim, ali je taj lik tražio glumca, - iskreno je ovim danima  odlaska Milana Laneta Gutovića u nezaborav, pričao Siniša Pavić.
Sudbinski, gotovo identično, desilo se u rađanju verovatno najpoznatije predstave Ateljea 212 " Radovan Treći" koja je za 11 godina ( 1974 -85), izvođena u krcatoj sali 299 puta, uz rezervacije mesecima unapred. A uvek kao premijere, uz genijalne improvizacije Zorana Radmilovića. Duško Kovačević je pričao da je "Radovana gađao na Zorana", ali je i prošlo neko vreme dok njih dvojica nisu sreli i srodili, do urbane legende. 
Zoranova magija u liku Radovana Trećeg je decenijama najbrojnije "ponavljanje" na društvenim mrežama, dok ih Lane i Srećko, iako dosta mlađi, prate uz stopu. 
Šta reći, hvala Jutjubovima i ostalima što postoje, da nam Radovan i Srećko nikada ne budu dalje od par klikova do nezaborava. 

(Glas javnosti)
 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR