Glas Javnosti

Oн је из Румуније, земље која је дала једног великана, Константина Бранкусија, и не мање значајног Марсела Гугујана

Kultura
Autor: Глас јавности / ПОЛИТИКА / од 11.09.2018.

Ако изузмемо петорицу вајара из Боливије, Новог Зеланда, Италије, Египта и Тајланда, чија заједничка скулптура из 2010. никада није реализована, и касније изведена дела Тобијаса Путриха из Словеније и Британца Ричарда Дикона, овогодишњи учесник 53. симпозијума скулптуре „Бели Венчац” (који је трајао до 10. септембра) један је од ретких вајара који последњих деценија долази из иностранства.

 Oн је из Румуније, земље која је дала једног великана, Константина Бранкусија, и не мање значајног Марсела Гугујана, чија „Далила” краси парк скулптура Буковичке бање. Пре 16 година овде је био још један Румун, Кајус Ротар, а сада његов земљак из средишње Трансилваније, из Ајуда, вајар Ћипријан Хопиртејан, трасира свој пут ка улазу у један од најпознатијих музеја скулптуре на отвореном.

– Ово је највећи симпозијум скулптуре у Европи и врло је познат. Сви знају за њега и велика ми је част што сам позван и што ћу имати своју скулптуру међу овако познатим именима и квалитетним делима колега који су овде радили – рекао нам је приликом првог сусрета румунски вајар.

Глас јавности / ПОЛИТИКА / од 11.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR