Glas Javnosti

Oglasilo se bratstvo manastira Visoki Dečani o snimanju filma "DEČANSKI KLJUČ": "Milutin Petrović nema blagoslov Episkopa Teodosija za snimanje dokumentarca"

Kultura
Autor: Glas javnosti

Bratstvo manastira Visoki Dečani oglasilo se povodom vesti koja je procurela u medijima, a odnosi se na snimanje dokumentarca "Dečanski ključ", reditelja Milutina Petrovića.

Uprava manastira navela je na svom Fejsbuk nalogu da  snimanje filma od strane Petrovića nije dogovoreno sa Episkopom raško-prizrenskim  Teodosijem, kao i to da pomenuti reditelj nema blagoslov za snimanje.

Iz uprave manastira ističu i to da snimanje dokumentarca nije dogovoreno ni sa igumanom manastira Visoki Dečani, arhimandritom Savom. 


"Obaveštavamo javnost da se neodgovorni projekti o svetinjama na Kosovu i Metohiji ne preduzimaju  i vesti o njima ne šire u medijima, jer takvo ponašanje nanosi štetu našoj crkvi. Pominjanje snimanja ovog filma u nekim medijima kosovskih Albanaca, bez ikakve provere kod Manastira Dečani i Eparhije, zlonamerno je prikazano kao aktivnost usmerena protiv Kosova, što naša crkva doživljava kao još jednu u nizu mnogih pretnji i zloupotrebe novinarske etike."

Bratstvo manastira poručuje da je promocija baštine SPC i naših svetinja na Kosovu i Metohiji u okviru Eparhije raško-prizrenske moguća jedino sa blagoslovom nadležnog eparhijskog Arhijereja, kao i u koordinaciji sa manastirima ili parohijskim crkvama. 

Podsetimo, na konkursu Filmskog centra Srbije u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom finansijski je podržan projekt „Dečanski ključ“ Milutina Petrovića.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR