Glas Javnosti
posta

ODLAZAK SRPSKOG PISCA: Umro Miroslav Toholj

Kultura
Autor: Glas javnosti

Nakon kraće bolesti juče je u Beogradu u 64. godini preminuo književnik Miroslav Toholj.

Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni, prenosi RTRS.

Miroslav Toholj rođen je 1957. godine u Ljubinju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Komenskog u Bratislavi od 1980. do 1983. apsolvirao je lektorske studije slovačkog jezika i kulture.

Kraće vreme radio je kao saradnik u IP "Svjetlost". Od 1992. do 1997. živeo je na Palama. Tokom građanskog rata, od januara 1993. do decembra 1995. godine, bio je ministar informisanja Republike Srpske, a po okončanju rata generalni direktor RTRS.

Na prvim posleratnim parlamentarnim izborima izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Nosilac je Ordena Njegoša prvog i drugog reda i Srebrnog grba Republike. Godine 1986. objavio je roman "Gospodar srca", za koji je dobio nagradu Udruženja književnika BiH za najbolje književno delo i nagradu Zajednice kulture grada Sarajeva.

Naredni Toholjev roman "Stid" bio je uvršten u najuži izbor za NIN-ovu nagradu. Toholjeva dvotomna "Crna knjiga - patnje Srba u BiH 1992-1995." nagrađena je specijalnim priznanjem za izdavački poduhvat na Salonu knjiga u Novom Sadu 2001. godine.

Roman "Kuća Pavlovića" nagrađen je 2002. nagradom "Branko Chopić", koju dodeljuje Chopićeva zadužbina pri SANU. Knjiga pripovedaka "Mala Azija i priče o bolu" nagrađena je 2003. nagradom Zadužbine "Ivo Andrić", a "Venčanje u vozu" nagradom "Borisav Stanković" za najbolju knjigu proze objavljenu 2007. na srpskom jeziku.

Roman "Zvona za Trojicu" nagrađen je nagradama "Svetozar Chorović" i godišnjom nagradom revije "Zbilja" 2012. godine.

Krajem decembra 2015. Toholju je dodeljeno nacionalno priznanje "Vukova nagrada" za "dugogodišnji doprinos razvoju kulture i odanost vukovskim idealima".

(Glas javnostI)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR