Glas Javnosti

ODABRAN NAJBOLJI GITARSKI RIF SVIH VREMENA: Evo kojih još deset najboljih rifova je na listi! (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Odabran je najbolji gitarski rif svih vremena, a reč je o prepoznatljivom uvodnom rifu Džimija Pejdža iz "Whole Lotta Love" Led Zepelina, uvodne pesme na drugom albumu engleskog benda

Delimično zasnovan na Madi Votersovoj verziji "You Need Love" Vilija Dikona, kultni rif Pejdža obezbedio je počasnu titulu u ovog vikenda, pobedivši sjajnog Rendija Roudsa u "Crazy Train" Ozija Ozborna i Malkolma i Angusa Janga u uvodu klasika AC/DC "Back In Black".

U uvodnom tekstu ove liste koja je u celini objavljena u izdanju Total Guitar od 4. juna, piše o "seizmičkom uticaju Pejdžovog rifa i, pozivajući se na sletanje na Mesec 1969. godine, opisuje ga kao " džinovski skok za čovečanstvo".

 

"Gitarističkoj minijaturi u "Whole Lotta Love" trebalo je samo 2,7 sekundi da muziku odmah projektuje u novu deceniju. Dok su svi ostali još uvek svirali u 60-ima, Zepelin je već bio u 70-ima".

-To nije bio prvi sjajan riff, ali je presudan, nastavlja časopis.

 

-Zbog toga su rifovi postali centralni za gitarsku muziku, razlog što bendovi traže gitarski keč koja može da pokrene čitavu pesmu – ili čak celu karijeru. 

Preostalih 10 najboljih rifova na listi "Total Guitar" su Deep Purple "Smoke on the Water" na četvrtom, Van Halen "Ain’t Talkin ‘ Bout Love" na petom, Metalika "Enter Sandman" na šestom, Blek Sabat "Iron Man" na sedmom, Pantera "Walk" na osmom, "La Grange" ZZ Top na devetom i "Purple Haze" Džimija Hendriksa na desetom mestu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR