Glas Javnosti

OD 007 PREKO GULAŠA DO PODRŠKE KOSOVU: Bond, Ramirez, i pre svega, pravi i istinski ser - poklonite se Šonu Koneriju (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Svet danas plače. Sa razlogom, jer je sa životne scene sišao čovek koji je maltene bio sinonim za besmrtnost. No, svet je danas ujedno i srećan i zahvalan, jer je imao priliku da uživa u pojavi kakva gotovo sigurno neće biti više rođena. Danas je umro Šon Koneri.

Iz ove perspektive gledano, čini se da je Šon Koneri uvek nekako bio vezan sudbinski za Srbiju. 

Za sve je zapravo zaslužan sticaj sudbine (a za šta, opet, nije?), kada su se 1941. godine pisac zaposlen u britanskoj mornarici Jan Fleming i tajni agent Duško Popov zajedno našli u Portugalu, u gradu Estoril, zajedno smešteni u hotel Palasio. Bila je potrebna jedna misija i to u kazinu Estoril da Fleming dobije inspiraciju za lika o kom će od 1953. pa do svoje smrti 1964. napisati 12 romana i dve knjige sa kratkim pričama. 

Priče o Bondu postale su popularne toliko da je već početnom šezdesetih postojala ideja da one budu ekranizovane. Izbor je pao na šesti roman u nizu, "Doktor No" iz 1958. Jedino pitanje bilo je - kome poveriti ulogu? Izbor je pao na momka rođenog u delu Edinburga pod nazivom Fauntejnbridž 25. avgusta 1930. Koneri je u tom momentu imao već jedanaest snimljenih filmova (doduše, mahom sporednih uloga), pa je ponudu da glumi "agenta 007" prihvatio pomalo nevoljno, jer je ona uključivala prvobitno najmanje tri filma. 

Onda je došao taj 5. oktobar 1962, a za 109 minuta Koneri je ostavio takav utisak da je krajem 20. veka proglašen za najseksepilnijeg muškarca čitave epohe. Ukusi su različiti, da, pa će taj epitet verovatno zauvek biti stvar polemike, ali jedno je sigurno - tog dana stvoreno je nešto što je zauvek promenilo istoriju filma, a Konerija lansiralo u odabrano društvo onih koji su smatrani za više od zvezda. Sledili su "Iz Rusije sa ljubavlju", "Goldfinger", "Operacija Grom", "Samo dvaput se živi", "Dijamanti su večni", i oproštaj od franšize u filmu "Nikad ne reci nikad". 

Kada je 1986. dobio ulogu fantastičnog Ramireza u franšizi "Gorštak" sa Kristoferom Lamberom, bilo je jasno da je u pitanju predskazanje besmrtnosti jednog lika i dela. Pa su zatim na red došli uloga Henrija Džonsa, oca Indijane Džonsa, briljantnog kapetana Marka Remijusa u "Lovu na Crveni oktobar", zmaja Draka u "Zmajevom srcu", da bi velika karijera svoj završetak dobila u vidu filmskog spektakla pod nazivom "Liga izuzetnih džentlmena" 2012. godine. 

 

Kao što smo već naveli, svega toga ne bi bilo da nije bilo Duška Popova, Srbina iz Titela koji je smatran jednim od najvećih tajnih agenata u istoriji. To kao da je privuklo Konerija ka našoj zemlji, pa je čuveni glumac u više navrata otvoreno pružao podršku Srbiji po pitanju Kosova, često povlačeći paralelu sa njegovom rodnom Škotskom:

- Ne razumem zašto Kosovo ima poseban tretman. Kako oni mogu da proglase nezavisnost, a mnogi drugi ne? Zašto Škotska ne može da se odvoji od Velike Britanije? Kosovo mora da ostane u Srbiji, inače je sve ovo licemerje, rekao je Koneri nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost. 

Nazivali su Konerija Škoti, Srbi i mnogi drugi "modernom verzijom Vilijama Volasa", ali je Koneriju hrabro srce donelo samo loše stvari, pošto je dobio veliki broj pretnji smrću od strane Albanaca kojima je takav stav smetao.

Vilijama Volasa je u filmu "Hrabro srce" inače glumio Mel Gibson. Rođen u Pikskilu u američkoj državi Njujork, Gibson je, kako bi se pripremio za spektakl iz 1995. godine i ulogu vođe škotske borbe za nezavisnost morao da vežba škotski. Kada je prilikom gostovanja u emisiji Grejema Nortona upitan da li mu je u pripremi za film pomogao i Koneri, usledila je jedna od najzanimljivijih priča koje smo imali prilike da čujemo.

- Bili smo na večeri kod Endija Vajne. On je inače Mađar. Spremio je gulaš. Sad, zamislite Šona Konerija kako izgovara tu reč? Rekao je "Želim malo hleba uz ovaj gulaš", otkrio je Gibson, uz najbolju moguću imitaciju Konerijevog akcenta. 

Naravno, nije Gibson bio ni blizu, ali jeste uradio dovoljno da svakoga ko je imao prilike da čuje Konerijev glas natera da se duboko zamisli, a onda shvati da je reč "gulaš" izgovorena glasom Šona Konerija nešto najbolje što ste mogli čuti tog dana.

Svet je danas ostao bez Šona Konerija. I to se vidi. Kako? Pa logično, na Tviteru. Dovoljno je ukucati "James Bond" i izaći će vam gomila tvitova u kojima ljudi iskazuju žaljenje zbog njegove smrti. No, ako to nije dovoljan pokazatelj kakav uticaj je ovaj čovek ostavio, dovoljno je da pogledate zvaničan Tviter nalog Džejmsa Bonda. Realno gledano, nije mala stvar izvući bilo kakvu emociju iz 007:


I za kraj, kako završiti? Dobro, to je baš lako. On je bio Koneri. Šon Koneri. Tajni agent 007... besmrtni Ramirez... I, nadasve, ser. Pravi, kakav se više ne rađa. 

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR