Glas Javnosti

О наслеђу града на апликацији

Kultura
Autor: Politika.rs/wikipedia

За апликацију када се скине није потребан интернет, може да се игра на мобилном телефону на коме се игра инсталира

Kакво историјско наслеђе има Београд и која блага поседује могу врло лако да сазнају и малишани и то једним кликом на мобилном телефону или таблету. Ову андроид апликацију „Београд – знам да чувам” коју је јуче промовисао Завод за заштиту споменика културе града Београда клинци, али и старији корисници могу да преузму на „Гуглу”.

Ми смо 2014. године покренули пројекат „Наслеђе за децу”. Као производ вишегодишњег развијања тог пројекта настала је идеја да се креира андроид апликација квиз знања „Београд – знам да чувам” која омогућава да се на лако доступан начин и на језику који деца најлакше и најбрже разумеју учине доступним основни појмови, информације, фотографије и цртежи културних добара – рекла је Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Ауторке овог пројекта су Ана Сибиновић, дипломирани етнолог, и Слађана Милојевић, документариста.

Пројектом „Наслеђе за децу” успостављена је сарадња са великим бројем школа. Организоване су радионице па су основци, односно деца нижих разреда могла да цртају, решавају лавиринте, слагалице и на тај начин се упознају са наслеђем града… Идеја да настане апликација потекла је од жеље да деца на забаван начин, такмичењем у знању уз коришћење дигиталних алата, развијају свест о културном богатству које поседујемо, а које је у школама у оквиру предмета које изучавају можда недовољно заступљено – каже Ана Сибиновић.
Ово је у ствари модеран и једноставан начин да деци која сада углавном у великом броју врло вешто владају технологијама не остане сакривено све што град има.

Потребно је само да се уђе у „Гугл продавницу”. За ову апликацију када се скине није потребан интернет, што значи да не мора да се излази на друштвене мреже, него може да се игра на мобилном телефону на коме се игра инсталира. Када се апликација преузме са „Гугл плеј стора” појављује се препознатљив лого Завода. У оквиру апликације је и квиз који се састоји се од пет нивоа и 130 питања. За свако питање постоји понуђен одговор. Ако играч погреши, њему се нуди одговор и линк Завода да би се детаљније упознао са тим делом културне баштине, а да би касније у новом покушају знао одговор. Занимљиво је и да се сваки пут када се изнова почиње игра појављују и нова питања – објашњава Слађана Милојевић.

Ко не жели да игра игрицу може да уђе на каталог културних добара и провери шта има значајно на својој или некој другој градској општини.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR