Glas Javnosti

Novo filmsko ostvarenje Slobodana Šijana, Miloš Biković u glavnoj ulozi: 'BUDI BOG S NAMA' (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas Javnosti

Snimanje filma “Budi Bog s nama”, nove režije proslavljenog srpskog reditelja Slobodana Šijana, autora kultnih ostvarenja “Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug” i “Davitelj protiv davitelja”, trebalo je da počne 22. decembra ali je odložene zbog korona virusa. Ovo snimanje se nastavlja, a glavnu ulogu, ovoga puta legendarnog filmskog kritičara, igraće Miloš Biković.

Film “Budi Bog s nama” biće u produkciji kuće "Gargantua Films" i producenta Marka Paljića.

U pitanju je film o Bošku Tokinu (1894-1953), zaboravljenom pioniru filmske kritike.

Boško Tokin je imao gotovo filmski život! Avangardni umetnik, aktivan na srpskoj kulturnoj sceni, prijatelj Crnjanskog, Save Šumanovića, Stanislava Vinavera, dobrovoljac u Prvom svetskom ratu, autor romana Terazije u kome je ispisivao hroniku burnog uspona građanske klase, čovek koji je popularisao film i bio prvi filmski autor koji završio u zatvoru, posle Drugog svetskog rata.

-Sam film nije nekakva istorijski potkovana biografija određenog umetnika, već je više fantazija o sudbini intelektulaca u promenljivim vremenima- rekao je Slobodan Šijan, reditelj.

Šijan je film nazvao po Tokinovom prvom srpskom avangardnom filmu Budi Bog s nama, koji je misteriozno nestao nakon snimanja. Ko stoji iza toga saznaćemo kroz priču glavnog junaka.

-Zadatak kulture jeste da sačuva sećanja, jer kultura jeste neko sublimisano sećanje... Smatram da je ovo važan film jer mi imamo vrlo bogatu tradiciju i istoriju, ali kinematografija, s obzirom da je to vrlo skup sport, ne može da isprati našu istoriju i naše kulturno bogatstvo- kaže, takođe u ulozi reditelja, Miloš Biković.

-Neki moj pokušaj je da kroz sve to i neke ozbiljne tonove koji se nadvijaju nad Boškovom sudbinom priđem tom jednom periodu naročito 1924. godini, ionako dosta veselo jer je to vreme mladosti i pokušaja da se izmeni svet koji je tek preživeo užasan rat- dodaje Šijan.

U stilu velikog reditelja Slobodana Šijana, film Budi Bog s nama, oživeće Beograd iz zlatnog doba dvadesetih godina 20. veka, Beograd avangarde, regetajma, džeza, automobilizma, Beograd - nazivan Parizom na Balkanu.

Neke scene ovog filma biće snimane u Bečeju.

(Izvor: RTS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR