Glas Javnosti

Novinari  Mila Milosavljević i Nikola Milojević dobitnici priznanja „Branislav Mane Šakić“

Kultura
Autor: Glas javnosti

Ravnopravni nosioci 24. Plakete „Branislav Mane Šakić“, koja se i ove godine dodeljuje zaslužnim delatnicima na polju očuvanja srpskog jezika i negovanja kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja, su novinari Mila Milosavljević (Srpska RTV Crne Gore) i Nikola Milojević (TV produkcija Vukovar, Hrvatska).

U obrazloženju ovog priznanja se navodi da su oboje svojim radom vezani za malobrojna glasila iz okruženja, odnosno bivših republika SFRJ. Ne ulazeći u stvarne razloge zbog čega je to tako, da li zbog ukidanja svega sa predznakom – srpski u pomenutim sada već državama, ili je u pitanju i neaktivnost samih Srba, tek – i Mila Milosavljević i Nikola Milojević, svako na svoj način doprinosi očuvanju jezika, osnovnog identiteta naroda čiji su predstavnici, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

 

Fond ,,Branislav Mane Šakić“ – sećanje na jednog od prvih spikera Radio Smedereva koji je negovao kulturu govora i potrebu očuvanja srpskog jezika

 

Podsećanja radi, Fond i odličje su formirani u znak sećanja na jednog od prvih spikera Radio Smedereva, koji je svojim radom tokom četvrt veka potvrđivao neophodnost očuvanja srpskog jezika i negovanja kulture govora u elektronskim medijima.

 

Priznanje, čiji se nosioci neprekidno biraju već 24 godine, je utoliko značajno i jedinstveno jer slične nagrade nisu postojale ni u SFRJ, ni u potonjim državama, zaključno sa Srbijom.

 

Novinarka Mila Milosavljević – kroz slovoslovlje, presek stanja i kulturološke slike srpskog korenja

 

Novinar Mila Milosavljević, kao autor i urednik emisije „Stavovi i dileme“ Srpske RTV Crne Gore, koja je i cenjena autorka naše Medijske kuće ,,Glas Javnosti“, odabirom svojih sagovornika daje presek stanja i kulturološku sliku srpskog korenja države čije srpstvo i duhovnost su neupitni, navodi se u obrazloženju za nagradu.

Foto: Glas Javnosti/ilustracija

Od završetka studija novinarstva do ovogodišnjeg odličja, više od dve decenije Mila  je provela u brojnim redakcijama štampanih i elektronskih medija prateći oblast kulture, posvećujući se uporedo i pisanju knjiga za decu, te slovoslovlju sa duhovnom i istorijskom tematikom.

 

Nikola Milojević – hroničar Slavonije, Baranje i zapadnog Srema

 

Jedan od stvaralaca zanimljivih životnih priloga Hronike Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, TV produkcije Vukovar, je i novinar Nikola Milojević. Oslikavajući kamerom i rečju prošlost i sadašnjost Srba u ovom delu Hrvatske, ne ostavlja prostor zaboravu porekla, imena i jezika onih koji su vekovima na tim prostorima.

Završivši novinarstvo, tokom desetogodišnjeg profesionalnog rada Milojević je uradio na stotine televizijskih priloga, reportaža i novinskih članaka o životu Srba u Hrvatskoj. Кoautor je fotomonografije „Spomenici NOB-a nekad i sad – bivša opština Vukovar“, štampane 2020. godine. 

Fond i nagrada „Branislav Mane Šakić“ će naredne, 2022. godine obeležiti četvrt veka postojanja, kada će na dan Šakićevog rođenja, 5. juna, biti uručena odličja i svim dosadašnjim dobitnicima iz 2020. /21. koje je bilo onemogućeno pojavom virusa КOVID19.

(Glas Javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR