Glas Javnosti

Нова, заниљива археолошка открића код Тополе захваљујући турским записима

Kultura
Autor: Глас јавности / Новости / од 27.08.2018.

Значајна открића код Тополе стручњака Народног музеја у Аранђеловцу и Археолошког института у Београду; У селу Липовац, на локалитету Дизаљка, неолитско насеље откривено 1911.

ВЕКОВНЕ народне приче о срушеним манастирима у насељима Јарменовци и Манојловци, код Тополе, и наводи турских књига из 16. века, били су путоказ за значајна археолошка открића стручњака Народног музеја у Аранђеловцу и Археолошког института у Београду.

Ископавања на овим локалитетима биће завршена у току године, после чега ће јавност бити упозната са налазима, а "Новости" откривају део значајних детаља тог истраживања.

Према речима Владана Миливојевића, кустоса Народног музеја у Аранђеловцу, у селу Манојловци, на локалитету Дурине ћелије, откривена је мања грађевина с полукружном апсидом. Стручњаци верују да ова црква припада једном од срушених манастира. Изграђена је с полуобличастим сводом и покривена кровом на две воде. У народним предањима се тврди да је један манастир посвећен Светом Николи, а други Светом Архангелу.

- У олтарском делу је откривена камена плоча часне трпезе, док су приликом ископавања пода од камених плоча неправилног облика пронађени зидни записи у фрагментима, као и турски и угарски метални новац, остаци грнчарије, пршљенице, камене секире - каже Миливојевић.

Археолози из Аранђеловца, паралелно са овим истраживањем, интензивно раде и у селу Липовац, на локалитету Дизаљка. Ово неолитско насеље је откривено 1911. године. Прва истраживања су, две деценије касније, започели стручњаци Харвардског универзитета, али су радови, неколико година пред Други светски рат, обустављени.

На том простору се налази огромно неолитско насеље, које се простире на око 30 хектара. Ово налазиште, према јединственом мишљењу стручњака, биће неисцрпан извор археолошких открића у наредних неколико деценија.

СЕЉАНИ КАО АРХЕОЛОЗИ

МЕШТАНИ села Брезовац су годинама уназад Народном музеју у Аранђеловцу доносили предмете из неолитског периода које су проналазили приликом копања својих њива. Међу предатим предметима је непроцењиво богатство - човеколике фигурине, украсне керамичке посуде, зооморфне фигурице, пршљенице, камене секире... Због тога је Народни музеј у Аранђеловцу започео истраживање и на том терену.

Глас јавности / Новости / од 27.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR