Glas Javnosti

Ниш купује зграду Народног музеја

Kultura
Autor: Глас јавности / Јужне вести / од 23.08.2018.

Музеј остаје у згради у Милојка Лешјанина, Град планира да је купи.

Након договора са једним од власника зграде у Милојка Лешјанина у Нишу, у којој се налази Народни музеј, ова културна установа и даље ће бити у “свом” простору, који ће засад изнајмљивати, а већница за културу Јелена Митровски каже да Град планира да купи овај објекат у центру Ниша, када буде било пара за то.

Засад је извесно да нишки Народни музеј неће завршити на улици, јер је један од старих власника зграде пристао да изнајмљује ову зграду, каже већница Митровски, а то може да траје највише 3 године.

И када Град одлучи да купи овај објекат, додаје, имаће првенство у односу на друге.

Тако да ћемо ми засад да отворимо позицију да кренемо у закуп те зграде, док се не створе услови евентуално да се та зграда купи и то не мора да буде за 3 године може и раније ако се створе услови, а може и за 3 године, пошто закон тако предвиђа - појашњава Митровски.

И директор Музеја Ненад Спасић каже да је један од власника из Суботице имао разумевања за културу Ниша и да је пристао да изнајмљује зграду, а након разговора са њима договорено је да цена буде "најповољнија могућа".

Спасић каже да је најнижа цена коју је Град досад постигао за изнајмљивање објеката у првој зони била 5 евра по квадрату, а Музеј има 500 квадрата, те ће закуп највероватније да кошта 2.500 евра месечно.

Договор са једним од старих власника зграде је, каже директор, да зграду у Милојка Лешјанина касније прода што јефтиније, а куповина ће бити могућа тек када Град у буџету определи новац за то.

Да ли ће она бити намењена Музеју не знам, али она нама тренутно много значи, она је мултифункционална. У сваком случају нама треба већи и условнији простор од овога, да ли је то могуће, прича се годинама о новој згради Музеја, али то је процес. У овом моменту нама највише одговара закуп овог простора, да ли ћемо ми суштински решити свој неки функционални савршени простор у наредне 2, 3 године не знам - прича Спасић.

Подсетимо, након што је на адресу Народног музеја недавно стигло коначно решење Агенције за реституцију да се зграда враћа старим власницима, било је неизвесно где ће ова мултифункционална зграда бити смештена, а директор је и тада говорио да је Официрски дом био добро решење за њих, јер је од започете зграде Музеја остао само темељ.

Глас јавности / Јужне вести / од 23.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR