Glas Javnosti

NEZABORAVNA SCENA SRPSKE KINEMATOGRAFIJE SA NEBOJŠOM GLOGOVCEM: Ostao bez Oskara ali je u antologiji domaćeg filma (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Za Nebojšu Glogovca govorili su da nije odigrao lošu ulogu, a ostao je zapamćen kao glumac koji je odbio Anđelinu Džoli

Kada je  2011. spremala svoj debitanstski rediteljski poduhvat film "U zemlji krvi i meda" Anđelina Džoli želela je Glogovca u svom fimu, ali srpskog glumca nije zanimala saradnja sa popularnom američkom zvezdom.

- Kontaktirao sam sa njenim kasting agentima, rekli su mi da su me videli u filmu "Klopka" i ne znam kojim još, i ponudili su mi saradnju. Kad sam shvatio da se radi o još jednom projektu u kojem će Amerikanci nama pričati priču o tome šta se kao događalo i kako smo mi proživljavali rat, a pritom nemaju pojma o suštinskim stvarima, zahvalio sam se na saradnji. I nisam zažalio. Intuicija me je spasila - prokomentarisao je Glogovac, bez trunke kajanja odbijanje uloge u filmu holivudske dive.

Glogiju je zasmetalo i to što agenti Anđeline Džoli s kojima se dopisivao nisu pominjali njeno ime, već su je neprestano nazivali “Ona” ("ši"- she, na engleskom).

 

Možda tajna Glogovčeve glume leži i u tome što je najpre upisao psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a posle dve godine odustao i odlučio se za glumu i završio je Fakultet dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

Jedna od takvih sjajnih uloga je i lik taksiste u filmu „Bure baruta“ snimljen 1998. godine u režiji Gorana Paskaljevića.

 

Film je bio srpski kandidat za Oskara, za najbolji film van engleskog govornog područja za 1998. godinu. A osvojio je i nagradu za Najbolji evropski film, dok je Aleksandar Berček nagrađen Carom Konstantinom za najbolju glavnu mušku ulogu na Glumačkim svečanostima u Nišu, ali i  FIPRESCI na Venecijanskom filmskom festivalu.

Jugoslovenska kinoteka je „Bure baruta“ 2016. godine uvrstila među sto srpskih igranih filmova koji su kulturno dobro od velikog značaja.

Pogledajte Glogovca u antologijskoj sceni srpskog filma:

(Glas javnosti)

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR