Glas Javnosti

Neočekivana kandidatura japansko-nemačkog filma Vima Vendersa za dodelu Oskara

Kultura
Autor: Glas javnosti

Reč je o 28. dugometražnom ostvarenju u karijeri čuvenog reditelja

Prvi put u istoriji kandidat Japana za nagradu Oskar biće film čiji reditelj nije iz te države. Reč je o ostvarenju “Perfect Days” ("Savršeni dani"), slavnog Vima Vendersa.


Film koji je premijerno prikazan u Kanu, snimljen je u japansko-nemačkoj koprodukciji, pri čemu su scenario radili Venders i Takuma Takasaki. Glumac Kođi Jakušo u Kanu je dobio nagradu za najbolju mušku ulogu.


Radnja filma se dešava u Japanu, a glavni lik je čistač toaleta u Tokiju, koji u slobodno vreme održava svoju strast prema muzici, knjigama i fotografisanju drveća. On nailazi na niz neočekivanih susreta koji gledaocima predstavljaju šta krije njegova prošlost.

Venders još uvek bez Oskara

Reč je o 28. dugometražnom filmu u karijeri Vima Vendersa. Iako su iza brojnih decenija njegovog rada ostali sjajni igrani i dokumentarni filmovi, neverovatno je da nikada nije dobio Oskara.

Foto: youtube/printscreen

Japanski filmovi, s druge strane, dva puta su osvajali prestižnu nagradu u konkurenciji najboljih međunarodnih ostvarenja. Prvi put 2008. godine, kada je Oskara osvojilo ostvarenje “Departuers” (Eđiro Takita), a zatim pre dve godine, kada je u istoj kategoriji trijumfovao film “Drive My Car” (Rjusuke Hamaguči).

Glas javnosti/D03SBONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR