Glas Javnosti

NAŠ FILM ZA OSKARA: Teška tema o kojoj se mora pričati, Srbi na Kosovu i strah (TREJLER)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Selekciona komisija Filmskog centra Srbije odlučila je da film Dušana Milića bude kandidat Srbije u trci za 95. dodelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Komisija je radila u sastavu: reditelj Ivan Ikić (predsednik komisije), reditelj i producent Stefan Ivančić, scenarista i reditelj Vuk Ršumović, glumica Olivera Viktorović, filmski kritičar Božidar Zečević, montažer Dragan Petrović i scenarista Kosta Peševski, članovi.

– Film „Mrak“ prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji. Tenzijom, atmosferom, veštim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svet straha i neizvesnosti, u kome tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života. Zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova, komisija smatra da će film uspešno komunicirati sa međunarodnom publikom i članovima Američke akademije za filmsku umetnost i nauku.

Podsetimo, na osnovu odredbi Uputstva o izboru srpskog kandidata za 95. dodelu nagrade Oskar Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, FCS uputio je 12. avgusta ove godine javni poziv domaćim filmskim producentima da prijave svoje filmove.

Ove godine bilo je prijavljeno pet filmova: „Sveta Petka – Krst u pustinji“ Hadži-Aleksandra Đurovića, „Leto kada sam naučila da letim“ Radivoja Andrića, „Mrak“ Dušana Milića, „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića i „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića. Pre glasanja, komisija je utvrdila da film „Strahinja Banović“ ne ispunjava uslove Američke akademije za filmsku umetnost i nauku jer je dijalog filma pretežno na engleskom jeziku (69.77%). Tajnim glasanjem komisije film „Mrak“ dobio je 11 bodova, „Heroji radničke klase“ sedam, „Leto kada sam naučila da letim“ dva i „Sveta Petka – Krst u pustinji“ jedan.Komisija se zahvaljuje producentima prijavljenih filmova, a izabranom ostvarenju želi sreću u daljem takmičenju. Predstojeća, 95. ceremonija dodele Oskara biće upriličena u Los Anđelesu, 12. marta 2023. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR