Glas Javnosti

NA PROJEKTU SE RADI POSLEDNJIH NEKOLIKO MESECI: Virtuelne ture Narodnog muzeja u Vranju povećaće broj posetilaca

Kultura
Autor: Glas javnosti

Narodni muzej u Vranju beleži rast broja poseta, a projekat virtuelne ture kroz postavke će, veruju u ovoj ustanovi, još više povećati broj posetilaca.

Na projektu virtuelne ture se radi nekoliko poslednjih meseci i to će biti deo kapitalnog projekta digitalizacije turističke ponude Srbije. U toku je rad na najzahtevnijoj fazi projekta koja obuhvata prikupljanje reprezentativnih tačaka izložbenih postavki i njihovo predstavljanje fotografijama i detaljnim opisima.
Virtuelnom turom biće obuhvaćena i nova stalna postavka u zgradi Selamluka, ali i postavka u Muzej kući Borisava Stankovića, čime će svako moći da sa računara, tableta ili mobilnog telefona, poseti ova dva objekta, piše portal Ekapija.

- Tura kroz Muzej kuću našeg velikog pisca će imati i audio-vodič na srpskom i engleskom jeziku koji sažeto predstavlja delove postavke, ali i same kuće i čitavog ambijenta, jer je reč o celovitoj kulturno-istorijskoj ambijentalnoj celini - pojašnjava Maja Aleksić, direktorka Narodnog muzeja u Vranju.
Kako samo stalna postavka u zgradi Selamluka sadrži oko 800 predmeta, nemoguće je predstaviti svaku muzealiju, ali će u virtuelnom obliku biti izloženi najreprezentativni i najatraktivniji delovi.
- Svakako da je cilj da se turisti zainteresuju i dođu, da sve to dožive neposredno u ambijentu zgrade Selamluka koja je i sama jedno blago, odnosno kulturno-istorijski spomenik od velikog značaja za našu zemlju – ukazuje Aleksićeva.

Digitalna tura kroz postavke Narodnog muzeja će, sigurna je direktorka, povećati interesovanje za ovu ustanovu koja beleži rast broja poseta, a tokom prošle godine ih je bilo oko 12.000. Rad na celom projektu je pokrenulo i njime koordiniše Ministarstvo turizma, a Vranje će biti predstavljeno još i kroz svoje znamenitosti poput Amama i Belog mosta, ali i kroz kulturno-turističke manifestacije.
Lokalna samouprava je sačinila tim koji radi na projektu i koji u centralni registar ministarstva dostavlja sve potrebne podatke. Do kraja ove godine, kako je predviđeno, svako koga digitalna tura dovoljno zainteresuje, moći će da odmah potraži i rezerviše smeštaj.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR