Glas Javnosti

MUZEJ PRADO POMERA GRANICE: Izložba na kojoj možete da OSETITE MIRIS CVEĆA (FOTO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Pored jasmina, ruže, nara, smokve, cveta narandže, narcisa, buketa ruža, jasmina i karanfila, tu su i iris i dečje rukavice sa mirisom ambera.

Muzej Prado u Madridu omogućiće posetiocima da udahnu mirise 10 različitih predmeta na slici umetnika Jana Brojgela Starijeg i Pitera Pola Rubensa "Čulo mirisa", u okviru nove izložbe.

Italijanski kardinal iz 17. veka Federiko Boromeo bio je toliko impresioniran radom Brojgela Starijeg da je jednom pisao umetniku, izjavivši da može da oseti miris samog proleća u sitnim laticama i listovima koji su cvetali iz četkice flamanskog majstora.



Četiri stotine godina kasnije, posetioci muzeja moći će da osete mirise koji prožimaju Brojgelovu sliku "Čulo mirisa" iz 1617-18.

Za svoju najnoviju izložbu, muzej je angažovao usluge kustosa, istraživača i parfemsku kuću Puig da kreiraju mirise 10 od mnogih predmeta koji se pojavljuju na Brojgelovom remek-delu.

Slika prikazuje prelepu baštu u kojoj obiluju biljke i cveće, zatim paunovi koji hodaju, do piknika i zamoraca. Brojgel je obezbedio floru i faunu, dok je Rubens, koji je isto pripomogao ovom delu, doprineo alegorijskim figurama.



Inspirisan njegovim opojnim vizuelnim prikazima, Alehandro Vergara, šef flamanskog slikarstva Prada, imao je ideju prošlog leta.

"Neko vreme sam razmišljao naglas i vodio različite razgovore sa prijateljima i kolegama pre otprilike godinu dana i došli smo na ideju da se fokusiramo na čulo mirisa i da proizvođač parfema radi na slici, identifikuje šta je na njoj i stvori 10 mirisa" - rekao je Vergara.

Slika Jana Brojglea Starijeg/David R. Frazier Photolibrary, Inc

Kada su istraživači identifikovali 80 različitih biljnih i cvetnih vrsta koje se vide na slici, Gregorio Sola, Puigov stariji parfimer, počeo je da kreira neke od njihovih mirisa.

Plodovi njegovog rada mogu se probati iz četiri difuzora i nalaze se u prostoriji 83 muzeja Prado, isporučujući svoje pažljivo kalibrisane parfeme na dodir ekrana. Pored jasmina, ruže, nara, smokve, cveta narandže, narcisa, buketa ruža, jasmina i karanfila, tu su i iris i dečje rukavice sa mirisom ambera, piše 24 sedam.



Prema Vergari, "čudna, inovativna izložba" ima za cilj da upozna posetioce sa minijaturnim svetom Brojgela i mirisima prošlih vekova.

"Brojgel je fenomenalan, ali se mnogi ljudi ne fokusiraju na njega, a razlog za to je što je slika u veoma malim razmerama" - rekao je kustos.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR