Glas Javnosti

Muzej grada Beograda ove godine izlaže u Pekingu

Kultura
Autor: Glas javnosti

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković kaže da se pripremaju za dolazak slike "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića, da ih u 2024. očekuju gostovanja u Ljubljani i Pekingu, brojne izložbe i radovi na zgradi u Resavskoj ulici.

Medaković je rekla da Muzej grada Beograda za svoj Salonu pored programa za 2024. već ima delimično gotov i za 2025. godinu.

 

Prema njenim rečima, ovu izlagačku sezonu obeležiće u maju velika izložba savremenih francuskih umetnika, "čije karijere znače širom Evrope, ne samo na francuskoj likovnoj sceni".

"Već tradicionalno radimo sa umetnicima po pozivu, tako da će naša publika biti u prilici da vidi i dve izložbe iz muzejskih depoa, a i velike gostujuće izložbe očekujemo od februara", najavila je Medaković.

Prema njenim rečima, sezonu će otvoriti slikar Ivan Grubanov sa velikom retrospektivom, a što se tiče inostranog programa u Muzeju grada Beograda se posebno raduju gostovanju u maju u Ljubljani.


Medaković je rekla da će u glavnom gradu Slovenije otvoriti mesec kulture sa postavkom Muzeja grada Beograda koja priča o počecima sporta, olimpizma i sokolskim društvima.

"Radujemo se jako i postavci u Pekingu u našem Centru za kulturu Ivo Andrić gde odlazimo sa postavkom o našem jedinom nobelovcu, sa eksponatima koje ćemo pokloniti i ostaviti u centru, naravno pričamo o replikama", najavila je Medaković.

U Muzeju grada Beograda zdušno čekaju izložbu slike Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", koja je njihova "najvrednija akvizicije ikada", a nakon nedavne aukcijske kupovine još uvek nije stigla iz Londona.

Glas javnosti/T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR