Glas Javnosti

MOMO KAPOR: Jelka se baca a badnjak prkosno izgori, rasipajući na sve strane varnice, poput šumskog vatrometa

Kultura
Autor: Glas javnosti

Od kad znam za sebe, traje rat između badnjaka i jelki, pisao je čuveni Momo Kapor.

Badnjak, teško prevodiva reč na druge jezike

Radoznalog stranog putnika, koji se slučajno zatekne pred božićne praznike u Beogradu, svakako će iznenaditi gomila hrastovih grana, koje poput kakve šume prekrivaju beogradske pijace, odmah pokraj vitkih novogodišnjih jelki. On sigurno ne zna da se Srbi od drugih hrišćanskih naroda razlikuju po tome što umesto jelki, na Badnje veče, u kuću unose snop suvog hrastovog granja obmotanog pri dnu slamom. To je Badnjak, teško prevodiva reč na druge jezike.

Jelka na počasno mesto zbog dece koja ne poznaju običaje

Beograđani, verovatno najtolerantniji narod na planeti, i bez nekog posebnog ekumenskog sabora, uspeli su da spoje nemoguće: jelke i badnjake. Oni, naime, lakomisleno slave sve što se nađe na kalendaru; i bivše i današnje državne i verske praznike. Tako će jelka Novu godinu dočekati u sobi za dnevni boravak (zbog dece, koja ne poznaju stare običaje), a badnjak će biti unesen u kuhinju (zbog dede i babe). Pogledaće se, u prolazu, kroz odškrinuta vrata.

Badnjaci su dovoljni sami sebi

S druge strane, jelke bez obojenih kugli, srebrnih Hirlandi, staniola, svilenih bombona, snega u spreju i ostalih ukrasa, samo su obična stabla. Badnjaci su dovoljni sami sebi.

Ne zna se pouzdano ko je stariji – jelke ili badnjaci, ali jelke su kroz istoriju uvek bolje prolazile i zauzimale više položaje u društvu.

Jelke su oduvek potkupljivale koga su stigle; ispod njihovih grana, naime, oduvek su se nalazili umotani pokloni za ukućane i goste. Siroti badnjaci nisu imali nikome ništa da poklone, sem sebe samih.

Jelka i badnjak se razlikuju i po tome kako završavaju.

Sasušenu jelku, koja na sve strane prosipa svoje uvele, bodljikave iglice, iznose iz kuće na đubrište i za njom metu, zbog drugih stanara.

Badnjak prkosno izgori, rasipajući na sve strane varnice, poput šumskog vatrometa. Poslednjom varnicom hajdučki pokuša da zapali domaćinov ćilim,prenose Novosti.SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP