Glas Javnosti

MLADEN JE JEDINI SRBIN KOJI JE DOBIO OSKARA! Voleo je JEDNU ŽENU 70 godina: Njegova životna priča ostavlja bez teksta!

Kultura
Autor: Glas javnosti/Kurir

Mladen Sekulović bilo je pravo ime i prezime poznatog holivudskog glumca Karla Maldena. On je jedini Srbin koji je dobio Oskara, i to za sporednu ulogu u filnu iz 1951. godine "Tramvaj zvani želja".

Poznatiji kao Karl Malden, ovaj je glumac ostavio je neizbrisiv trag u pop kulturi i istoriji Holivuda. Malden je 1952. osvojio Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu "Tramvaj zvani želja", sledeće godine je bio nominovan za ovu nagradu i za ulogu u filmu Na dokovima Njujorka, a tri godine je bio predsednik Američke filmske akademije.

Mladen je rođen u Čikagu u imigranatskoj porodici. Majka Mini mu je bila Čehinja i radila je u tekstilnoj industriji, a otac Petar krenuo je iz Srbije u svet u potrazi za boljim životom. Dok su bežali iz Evrope od siromaštva, Petar i Mini nisu ni sanjala da će taj njihov potez omogućiti svetsku slavu njihovom nasledniku.


Sekulović je rođen 22. marta 1912, a bio je najstariji od trojice braće. Srpski jezik govorio je od malih nogu i nikada se nije stideo svog porekla pa je tako kasnije odlikovan i Ordenom Svetog Save, a predsednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović odlikovao ga je 2004. za izuzetno dugogodišnje lično ostvarenje u sferi filmske umetnosti.

U karijeri je ostvario sve snove, ali odrastanje ovog glumca nije bilo lako. Njegov otac je radio u železari, a i sam Mladen je tamo radio tri godine. Kako bi postao prepoznatljiv ime u svetu glume, promenio je ime u Karl Malden. Tri godine je nastupao u raznim poorišnim predstavama, a put ka slavi otvorio mu se 1937. godine, kada je dobio svoju prvu ulogu na njujorškom Brodveju.

Bio je mobilisan za vreme Drugog svetskog rata, te je njegova glumačka karijera u tom momentu bila prekinuta. Preživeo je sve užase koje nosi rat o vratio se glumi, te su veliki uspesi za njega krenuli od 1950. godine. Naime, tada je glumio u filmovima ‘The Gunfighter’ i ‘Halls of Montezuma’, a svetsku mu je slavu donela uloga u filmu ‘Tramvaj zvani želja’.


Za tu je ulogu Karl, odnosno Mladen, dobio je Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu te se tako upisao u istoriju kao jedini glumac s ovih prostora kojem je to pošlo za rukom. Nakon tog uspeha je glumio i u bioskopskom hitu "Na dokovima Njujorka", a za tu ulogu je dobio još jednu nominaciju za Oskara. Još neki njegovi poznati filmovi su i "Fear Strikes Out", "Pollyann" i "Paton".

Posle decenija provedene pod svetlima reflektora, Karl se penzionisao 1993. godine, a zanimljivo je i da je pet godina bio predsednik Filmske akademije u Los Anđelesu, te je osnovao i umetničku knjižnicu, koja je najveća u SAD-u.


I dok su mnogi glumci tokom bogate karijere ostvarili i bogate, turbulentne ljubavne živote, Mladen je tome bio čista suprotnost. Nikada tabloidima nije dao povoda da o njemu pišu tračeve i skandalozne priče, a ženio se samo jednom. U braku je proveo 70 godina.

Mladen Sekulović se oženio glumicom Monom Grinberg 1938. godine, a ona mu je rodila i dve ćerke Karlu i Milu. Za ovaj par se nikada nisu vezivali skandali, a ni afere. Karl je uvek isticao kako bez Mone ne bi uspeo u životu.

- Mona i ja smo bili dvoje jadnih ljudi koji su pokušavali da nađu nešto čvrsto - priseća se Malden u svojim memoarima iz 1997. - Ne sećam se da sam se ikada zaista "namerio na nju". Samo smo gravitirali jedno prema drugom. Ako je ikada "sudbina“ [napisano je na srpskom] bila na našoj strani, to je bilo da se Mona i ja nađemo. Znao sam da to možda nikada više neću naći. U tom momentu trebalo je učiniti samo jednu stvar: oženiti se.
Slavni glumac preminuo je 2009. godine, u 97. godini života, a do kraja svojih dana voleo je samo Monu.

Posle muževljeve smrti, "Mona je nastavila da ide u bioskop, u pozorište i svaku porodičnu večeru pretvarala je u zabavu", primetila je njena porodica. "Nikad nije izgubila svoje detinje čuđenje i entuzijazam".

Mona je preminula 2019. godine u 102. godini života.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR