Glas Javnosti

MIRA BANJAC OTKRILA MALO POZNATE DETALJE IZ SVOG BOGATOG ŽIVOTA: Sa samo 15 godina sam bila MLADA PARTIZANKA!

Kultura
Autor: Glas javnosti

Naša glumačka legenda Mira Banja za hrvatski "Jutarnji list" otkrila je malo poznate detalje iz njenog života.

Mira Banjac rođena je 1929. godine u Erdeviku. Mnoge generacije su stasale gledajući ovu fantastičnu glumicu na malim i velikim ekranima, ali i na pozorišnim daskama.

BAKA HOHŠTAPLERKA

 
Na samom startu progovorila je o svojoj porodici, o veoma zanimljivim detaljima koji ranije nisu bili poznati.

- Zanima me da li je moj otac Teodor zaista bio oficir američke avijacije? On je tamo rođen. Moja baka je otišla u Ameriku s prvom migracijom, bila je velika hohštaplerka, zgrnula je velike pare za vreme prohibicije krijumčarenjem viskija. Kod nje su ljudi pili, ostavljali pare, ona se obogatila, a oni su osiromašili. Kad se vratila, jedan je čovjek, također povratnik, sekao nam drva i stalno je psovao. Pitala sam ga: "Zašto psuješ moju babu", a on kaže: "Zato što zbog nje sada moram cepati drva." Tek posle sam ukapirala o čemu se tu radi. Bila je jako hrabra žena, naveče je kartala s ljudima, nije bilo lako sve to nositi na svojim leđima. Moj tata je inače hteo da ja i mama dođemo u Ameriku, poslao nam je karte do Detroita, ali moji ujaci po majčinoj strani nisu za to hteli da čuju. Tako smo ostali razdvojeni do kraja života - priznala je Mira.

MLADA PARTIZANKA

Mira Banjac se 1944. godine sa samo 15 godina priključila jednoj partizanskoj četi, a evo kako je došlo do toga.

- Imala sam 14-15 godina. Oni su bili smešteni u Erdeviku, ja sam nešto recitovala i oni su me pozvali da im se pridružim. Bilo je tu glumaca koji su kasnije postali poznati, poput Predraga Tasovca, oca dirigenta Ivana Tasovca, a bio je tu i kompozitor Dragutin Gostuški. Bilo ih je iz čitave Jugoslavije, al ne sećam se svih imena - kaže naša legendarna glumica.

A onda je priznala kako je njena porodica reagovala na taj čin.

- Majka je tada već bila sa nama, prvo je radila u Beogradu i bili smo u dve odvojene države. Znate, Srbija i Srem. Nije bila oduševljena mojom partizanskom avanturom, samo je molila da mi ne odseku pletenice. No čim sam došla u Ilok, odmah su me ošišali. Nisam ličila ni na što. Posle sam takva otišla i na audiciju, u vojničkim cokulama i engleskoj bluzi, grozno sam izgledala. Međutim, prošlo je sjajno - dodala je ona.

BRAK

Udala se vrlo mlada za Andreju Jovanovića, a sa 24 godine postala je majka, a njen muž nije bio iz pozorišnog sveta.

- Bili smo pet godina u braku, ali smo se prijateljski razveli. Sin Branimir živi sa mnom i na njega sam jako ponosna.. Nikad se više nisam udavala - moj život, to smo nas dvoje - kaže Mira.

O BATI STOJKOVIĆU

Kroz njenu dugovečnu karijeru jedan čestih partnera joj je bio čuveni Danilo Bata Stojković, Mira je priznala da nije bilo lako sarađivati sa njim.

- Nije bilo lako. Privatno je bio jako drag, pravi hedonista, kad bi ušao u kafanu, častio bi sve koji bi se tamo zatekli. Ali da biste s njim bili prijatelj, morali ste jako puno raditi. Vredilo je uložiti, sve ste dobili nazad, sa kamatama. Na poslu je bio perfekcionista, sve je moralo biti precizno, za razliku od Zorana Radmilovića koji je volio improvizaciju - rekla legenda našeg filma, televizije i pozorišta.

(Glas javnosti/Espreso)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR