Glas Javnosti

Miloš Biković o filmu 'Košare': Biće to naša priča o epskoj bici, a ne samo da gledamo šta su drugi napisali kako oni to vide

Kultura
Autor:

"Balkanskom međom", prvim filmom o ratnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji u kome Srbi nisu prikazani kao zločinci, Miloš Biković je ispričao o tome našu priču i , izgleda, probio led. Na Vidovdan počinje snimanje filma „Košare“, u kome će on, takođe, imati jednu od značajnih rola.

Povodom prikazivanja „Balkanske međe“ koju je producirao, naš proslavljeni glumac koji je posle uspešne karijere u Rusiji nastavio da je gradi i na Zapadu, ocenio je da je Srbiji bio potreban takav film koji je ukazao na pravac kojim treba ići.

Da li će „Košare", film o epskoj borbi srpskih vojnika koji tokom 82 dana borbi na karauli Košare na granici sa Albanijom nisu dozvolili da neprijatelj uđe u Srbiju, biti na tom pravcu.

-Videćemo. Mislim da je to pravac, u smislu da mi možemo da ispričamo svoju priču, svoje viđenje tih događaja, a ne samo da gledamo šta su drugi napisali kako oni to vide- kaže Biković.
O scenariju koji potpisuje Đorđe Milosavljević i ulozi koju on igra u Košarama, ipak, nije mogao u ovoj fazi ništa da  kaže.

Nije bio iznenađen kada je "Balkanska međa", rusko-srpski film o tajnoj operaciji preuzimanja aerodroma Slatina na Kosovu i Metohiji tokom NATO bombardovanja 1999. godine, podigao prašinu.
U svakom slučaju Srbiji nije dovoljan jedan takav film, kaže Biković koga ovih dana opet gledamo u još jednoj poznatoj ulozi. Kao i u slučaju „Balkanske međe“, ali i filma „Hotel Beograd“, opet se angažovao da svet dovede u Srbiju. Ovoga puta, reč je o priči sa zapadne strane.

Snimajući film "Izvan granica realnosti" u kome je sa slavnim Antoniom Banderasom delio glavnu ulogu, u Rimu je upoznao poznatog holivudskog producenta, italijanskog porekla, Andreu Iervolina vlasnika producentske kuće "Iervolino enterteinment". Zahvaljujući tom prijateljstvu upravo je potpisan Memorandum o razumevanju te producentske kuće i srpskog ministarstva privrede.

-Ovde pričamo o kratkim animiranim filmovima kakvi su se nekada proizvodili u staroj Jugoslaviji, ali naravno ne sa ovakvom tehnologijom. Ovo je prvi put da ćemo imati sistematsku proizvodnju kratkih animiranih filmova. Radimo na tome da za nekoliko godina postanemo lideri u svetu po proizvodnji kratkog animiranog sadržaja- objašnjava Biković.
Memorandumom su predviđena ulaganja u izgradnju studija za izradu kratkih, animiranih, veb, striming formi, a proizvodnja bi trebalo da otpočne već ove godine.

Na pitanje šta će biti prvi posao sa italijanskom producentskom kućom, Biković kaže da se to još ne zna.

-Ugovoreno je sedam projekata i još nismo odredili koji će od tih sedam biti prvi. Žanr je kratki animirani film, to je franšiza poznatog animiranog filma 'Arktički psi' koji je po gledanosti bio treći na Netfliksu ovih dana u SAD- napominje.
Nekada poznato i priznato odredište za snimanje filmova, Srbija, izgleda da se vraća na međunarodnu filmsku mapu. Po dolasku Iervolina u Beograd, posebnu pažnju je izazvao Bikovićev komentar ispod njihove zajedničke fotografije na kojoj su razmenili naočari za sunce.

-Razmenjujemo poglede na svet- objasnio je naš glumac. A na pitanje može li film doprineti da oni koji nas stalno vide kao „loše momke“ počnu na nas da gledaju drugim očima, on nema dilemu:

-Mislim da može. Ne možete da stavite preveliki krst na film, da je film jedini koji stvara percepciju, ali možete sigurno da utičete na to kako nas ljudi doživljavaju kroz film.

(izvor:Sputnjik.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR