Glas Javnosti

MATIJI BEĆKOVIĆU POVELJA ZA ŽIVOTNO DELO: Veliko priznanje za barda književne scene

Kultura
Autor: Glas javnosti

U Udruženju književnika Srbije, a u okviru Tribine „Zapisano u večnosti“, svoje književno veče održao je Matija Bećković.

Udruženje književnika Srbije nastavlja sa književnim programima koji publici omogućavaju da u Svečanoj sali, na 118 godina čuvenoj adresi – Francuska 7, čuju i vide najveće srpske pesnike.

Posle Pere Zupca, a potom i Ljubivoja Ršumovića, gost tribine koja nosi naziv „Zapisano u večnosti“, a koju vodi urednik Vidak Maslovarić, sinoć je bio akademik Matija Bećković, bard srpske i eks-ju književne scene.

Pred punom Svečanom salom Udruženja književnika Srbije, svojevrstan muzički uvod na stihove Matije Bećkovića dali su kompozitori Asim Sarvan i Milica Milović.
 

UKS

Posle toga, Bećković je nadahnuto, kao i uvek, govorio svoje stihove, uz osvrte na srpsku duhovnost kroz značaj Hilandara, kao i književnosti poput Andrićeve. Bila je ovo prilika i da se velikom pesniku uruči Povelja za životno delo, najznačajnija nagrada Udruženja književnika Srbije, što je učinio Miloš Janković, predsednik ovog Udruženja.

Matija Bećković je, inače, u Udruženje književnika Srbije primljen sa 24 godine, a svojevremeno je bio i predsednik ovog najstarijeg esnafskog Udruženja u Srbiji.

Pored toga što je član Srpske akademije nauka i umetnosti, Bećković je i član Srpskog PEN centra, Krunskog saveta prestolonaslednika Aleksandra Drugog Karađorđevića i počasni član Udruženja za umetnost, kulturu i međunarodnu saradnju "Adligat” .

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR