Glas Javnosti

MATIJA BEĆKOVIĆ O DRAGAČEVSKOM SABORU: Na jubilej u Guču moramo da vratimo prave umetnike i kulturu

Kultura
Autor: Glas javnosti

Od 13. do 15. avgusta u trubačkoj prestonici Guči u biće održan još jedan Dragačevski sabor trubača i mora da se, po svaku cenu, vratiti svojim korenima, zaključili su članovi Programskog saveta te manifestacije, akademik Matija Bećković, član Matice srpske Dragan Stanić i Žika Ajdačić iz Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Prema Bećkovićevim rečima njegov kum bio Branko V. Radičević koji je bio i „otac“ dragačevske trube.

-Ovaj umetnik je napisao mnogo priča o spomenicima krajputašima toga kraja, a najbolje je to oslikao u knjizi ‘Plava linija života’. Jedan je od najoriginalnijih pesnika u buketu poeta iz čačanskog kraja. Od kada je preminuo, skoro da ga se niko nije ni setio. Zbog njega sam u organizaciji Sabora trubača, kako bismo mu se odužili- naveo je Bećković.

Njegov cilj je da se kultura i pravi umetnici vrate u Guču, poštuju one vrednosti i razlozi zbog koga je Sabor i osnovan.

Sabor trubača više ne sme biti vašar

-Ono što je bilo najizvornije moramo sačuvati, a kulturnu kontaminaciju treba odbaciti. Moramo se vratiti svojoj tradiciji-zaključio je Bećković.

 

I Žika Ajdačić kaže da najpopularnija smotra trube, koja će ove godine 60. put biti održana u Guči, mora biti vraćena na stare staze.

-Na Saboru moraju učestvovati stvaraoci, umetnici, književnici i trubači- kategoričan je on.

Prema njegovim rečima, u Guči ne sme biti tezgi gde će se prodavati svakojaka roba, već samo proizvodi iz opusa narodnog stvaralaštva.

 

-Sabor trubača više ne sme biti vašar, već nacionalno-kulturna manifestacija- istakao je Ajdačić dodajući da će televizijski prenosi biti vraćeni na RTS.

Domaćin Sabora ne sme biti političar

Na taj način će, kako je naglasio, u ovu smotru biti uključeni Narodni orkestar, hor i umetnici poput Bojana Suđića.

-Ne smemo dozvoliti da se u Guči prosi, vlasnici tamošnjih kafića neće moći da organizuju žurke sa raznoraznom muzikom, a cene ugostiteljskih usluga se moraju prilagoditi narodu, odnosno posetiocima- smatra Ajdačić.

Prema njegovim rečima, akcenat treba staviti, kada je posluženje gostiju u pitanju, na domaće proizvode, poput sira, kajmaka, proje, kupusa…

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dragan Lazovic Gongo (@dragan_gongo)

-Domaćin Sabora ne sme biti političar, već neki ugledni umetnik, a kada je u pitanju programski sadržaj, on će u narednom periodu biti definisan. Razmišljamo o koncertima ’100 truba’, ali i orkestrima koji su dobili Majstorska pisma. Oni bi trebalo da budu održani u petak i subotu u trajanju od po 45 minuta- rekao je Ajdačić.

Prema njegovoj oceni, članovi žirija moraju žirirati transparentno, kako ne bi bilo favorizovanja pojedinih trubačkih orkestara.

-U poslednjih nekoliko godina najveća trubačka smotra je postala vašar. Iako to volim, nisam bio zainteresovan za Guču, a mnogi ne znaju da je Dragačevski sabor bio najznačajnija manifestacija, pored Dubrovačkih letnjih igara-zaključuje on.

Guči suštinska i identiteska priča

Sa njima je saglasan i član Matice srpske Dragan Stanić koji kaže da je Sabor trubača srpski najprepoznatljiviji kulturološki fenomen i treba ga pametno negovati.

-To negovanje deluje podsticajno na one koji hoće da čuvaju tradiciju, a u isto vreme budu otvoreni za neke nove oblike koje taj tradicijski tok može da pokrene. Sve to može biti udenuto i u priču vezanu za kulturni turizam i industriju, ali ne sme se izgubiti onaj izvorni duh – to je najvažnije- istakao je Stanić.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by La Cultura è per Tutti! (@una_donna_alla_finestra)

On je naglasio da je „Sabor trubača u Guči naša suštinska i identiteska priča, i na toj manifestaciji možemo graditi oblike kulturne samosvesti“, dodajuće da se on zalagao da internacionalna dimenzija manifestacije postane još značajnija, iako postoji i sada.

-Može da bude povezana sa jednom širom kulturološkom pričom o tome na kom terenu mi živimo, šta smo kao kultura stvorli, šta nasledili iz pređašnjih vremena i šta želimo da prenesemo na buduće generacije- zaključio je on.

Prema rečima Jovana Kovačevića iz lučanske lokalne samouprave i člana Saborskog odbora, ukoliko dozvoli epidemiološka situacija, Gučom će prodefilovati stotine hiljada ljudi.

-Nadam se da će doći da uživaju u divnim zvucima trube, domaćim specijalitetima, a prema našim planovima jubilarni 60. sabor biće zatvoren koncertom Gorana Bregovića u nedelju nakon glavnog takmičarskog dela- rekao je on-

(Glas javnosti/Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR