Glas Javnosti

NEPOZNATA ČINJENICA: Kada je MILAN GUTOVIĆ odbio da igra Flojda DRAGAN NIKOLIĆ je odigrao možda i ŽIVOTNU ULOGU! (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Milan Lane Gutović trebalo je da igra Flojda u Nacionalnoj klasi umesto Gage Nikolića.

Čak su uradili i probna snimanja ali je, Lane morao da zbog porodičnih razloga odustane od uloge pa je uskočio Dragan Gaga Nikolić.

O tome je retko pričao, ali je u jednom davnom intervjuu novinaru Glasa javnosti to i potvrdio.

Film „Nacionalna klasa“ je sniman tokom proleća i leta 1978. godine u Beogradu. Bio je to prvi scenario u filmskoj karijeri Gorana Markovića. Nastao je posle „Specijalnog vaspitanja“. U životu doduše, nije postojao Flojd, ali jeste Fojt. To je bio nadimak režisera Branka Baletića, najboljeg Markovićevog prijatelja, koji je i sam u vreme pre snimanja filma učestvovao na relijima. Kroz njegov lik oslikana je sudbina generacije kojoj obojica pripadaju. Da bi se postigla autentičnost i uverljivost trkačkog ambijenta, na filmu su aktivno saradivali najistaknutiji ljudi iz sveta trka.

Svi se sećamo mladića iz beogradskog predgrađa, Flojda automobilskog trkača u nacionalnoj klasi, u skladu sa svojom strašću, a važi i za velikog šmekera. Ali nije u skladu sa njegovim ambicijama da i dalje vozi u nacionalnoj klasi. Da bi prešao u višu klasu, mora da pobedi na važnoj trci, a da bi u tome uspeo mora da odloži služenje vojnog roka. Za to mu služi Mile (Bogdan Diklić), bubrežni bolesnik, koji umesto njega ide na preglede. Međutim, to ne uspeva, kao što ne uspeva ni izbegavanje braka sa „službenom“ devojkom Šiljom (Gorica Popović), koja je zatrudnela. Na kraju, on gubi trku, gubi slobodu, ali dobija prijatelja - na isparaćaj u vojsku dolazi mu samo Mile.

Dragan Nikolić, jedan od najpoznatijih glumaca u regionu preminuo je 11. marta. 2016. u 73. godini.

Svojom jedinstvenom glumačkom igrom, prividno bez napora, s velikom sugestivnošću i neponovljivim duhovnim šarmom udahnuo je život kultnim antiherojima među kojima su Džimi Barka, Flojd, neodoljivo simpatični Prle, šarmer Popaj, divlji Vlah Alija, gradski vitez Urke...

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR