Glas Javnosti

LAUŠ U NOVOJ ULOZI: Počelo snimanje filma 'Heroji Halijarda' (FOTO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Nakon tri godine temeljnih priprema, tokom vikenda koji je za nama  Produkcija Kontrast  studio, u saradnji sa   Telekomom Srbija i Radio-televizijom Srbije, u selu Nemenikuće na obroncima Kosmaja, počelo je snimanjeigranog filma „Heroji Halijarda“ i TV serije „Vazdušni most“, prema scenarijui u režiji Radoša Bajića.  

Film “Heroji Halijarda” je ratna drama, priča koja je inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom po kodnom imenu “Operacija Halijard”.

U ovoj akciji, u leto 1944, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, pod komandom đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora, srpski narod je, uz velike žrtve i odricanja, od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota.

Foto: Contrast Studios/Promo

Priča o “Halijardu” zapravo je apoteoza herojstvu, prijateljstvu, dobročinstvu, plemenitosti i patriotizmu.

Baš kao i film “Heroji Halijarda” i TV serija od šest jednosatnih epizoda, “Vazdušni most”, priča je o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, o porodici, ljubavi i stranputicama, o žudnji za slobodom, o podelama i raskolima – o nametnutoj budućnosti koja je voljom moćnih i velikih oteta srpskom narodu.

 Foto: Contrast Studios/Promo

– Na scenariju sam radio više od tri godine. Ogromnu pomoć su mi pružili i dali nemerljiv kreativni doprinos koscenaristi, veliki dramski pisac Dušan Kovačević i mladi i izuzetno talentovani dramaturg Strahinja Madžarević. Trudićemo se da oživimo dramatično vreme u leto 1944. godine u Srbiji, kada se srpski narod našao pred jednim od najvećih iskušenja u svojoj istoriji – kaže je autor projekta Radoš Bajić.

Uz umetnike iz Srbije i regiona, glumačku postavu će sačinjavati značajan broj stranih glumaca sa engleskog govornog područja među kojima: Stiven Mur, Majkl Stoki, Adam Devenport, Jadran Malkovič, Pol Kles, Nikola Kent, Karl Varton, Pol Marej, Hari Natanijel Epli, Aleks Papke i mnogi drugi.

Foto: Contrast Studios/Promo

Igrani film “Heroji Halijarda” realizuje se uz podršku Filmskog centra Srbije, a snimanje će se odvijati u dve faze – tokom 2021. godine na Kosmaju i planini Rudnik, a 2022. u Pranjanima i na lokalitetima Suvobora i Ravne Gore.

Premijera filma planirana je za proleće 2023. godine, dok će prikazivanje TV serije biti na jesen iste godine na programima Radio-televizije Srbije i kanala Superstar TV.

Foto: Contrast Studios/Promo

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR