Glas Javnosti

LAJKOVČANI SE ODUŽUJU VELIKOM KNJIŽEVNIKU: Pored imena biblioteke, uskoro i nagrada "Radovan Beli Marković"

Kultura
Autor: Glas javnosti

Predsednik opštine Lajkovac, Andrija Živković izjavio je da se nada da će na narednim skupštinama usvojiti predlog da Gradska biblioteka Lajkovac dobije ime po ovom velikom piscu.

Radovan Beli Marković je dobar deo radnog veka proveo u ovoj ustanovi, a na inicijativu mnogih Lajkovčana, sa idejom da se na dostojan način očuva sećanje na velikog čoveka i tvorca "Ćelijanske književnosti", dat je predlog da Gradska biblioteka u Lajkovcu ponese upravo njegovo ime.

Osim toga, planira se i osnivanje književne nagrade "Radovan Beli Marković".

- Prihvatićemo rado bilo koju inicijativu kada je o Belom Markoviću reč. Nadam se da će se i nagrada sa njegovim imenom uskoro ustanoviti i da će zaživeti. Ono što nam je posebno drago, jeste da smo kao opština prvi put prošle godine dodelili nagradu ’Počasni građanin‘ i to upravo Markoviću. Sve što budemo radili biće motivisano time da se na svoj način odužimo našem književniku - kaže Živković, a prenosi Sputnjik.

On podseća i da se jedna od poslednjih promocija knjiga lajkovačkog literate dogodila nedavno na železničkom mostu u selu Ćelije, gde su se na jedinstven način sjedinili „Stojna vetrenjača“, reka Kolubara i piščevo rodno mesto, a u ovom ambijentu bi moglo da zaživi predstavljanje i drugih dela, sve u čast autora "Lajkovačke pruge".,

- Poslednja promocija knjige ’Stojna vetrenjača‘ na mestu sa kog je Beli, kako je sam govorio, krenuo u svet — imala je izuzetnog odjeka u široj javnosti. Nadam se da ćemo u dogovoru sa našim kulturnim centrom, bibliotekom i ostalim ustanovama kulture uspeti i to da realizujemo, ili u letnjim mesecima ili u okviru Dana Lajkovca, u kojima bi jedan dan bio posvećen Radovanu Belom Markoviću - zaključio je predsednik opštine Lajkovac.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO IZ PODGORICE: GDE JE BRANO MIĆUNOVIĆ?

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR