Glas Javnosti

Kuća Laze Lazarevića je zaštićena kao deo kulturno-istoriskog nasleđa

Kultura
Autor: Glas javnosti

Kuća Laze Lazervića, u Hilandarskoj 7 u Beogradu, nalazi se u okviru prostorno kulturno-istorijske celine „Kopitareva gradina“ koja je utvrđena za kulturno dobro i status tog objekta i celine u kojoj se nalazi je nepromenjen od 1968. godine, navodi se u današnjem reagovanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Zavod u saopštenju negira navode iz vesti FoNeta da se kuća „ne nalazi od nedavno u zoni zaštite“ i da se „radi na postupku ponovnog proglašenja za spomenik kulture“.

Napominje i da se novinar nije zvanično obratio Zavodu, a ni dobio o tome nikakvu zvaničnu informaciju, mada je FoNet citirao reči izvora iz ove institucije.

Prema saopštenju Zavoda, „često se navodi da je kuća pojedinačno kulturno dobro, odnosno spomenik kulture, ali ovaj objekat ne uživa status pojedinačnog kulturnog dobra, već je zaštićen kao deo prostorno kulturno-istorijske celine“.



„Zabunu unosi tabla u obliku štita na samom objektu koja je postavljena tokom osme decenije 20. veka, kada je bilo uobičajeno da se na ovaj način obeleže spomenici kulture ili značajni objekti koji imaju spomenička svojstva, a nalaze se u prostorno kulturno istorijskoj celini“, objašnjava se u saopštenju Zavoda.

Restitucijom je objekat vraćen prvobitnim vlasnicima. U skladu sa odredbama Zakona o kulturnom dobrima, Zakona o kulturnom nasleđu, ali i Zakona o stanovanju i održavanju zgrada vlasnici, odnosno korisnici objekata koji uživaju zaštitu, dužni su da ih čuvaju, održavaju i sprovode utvrđene mere zaštite.

Takođe, Zavod napominje da je „Direkcija za imovinu Republike Srbije radi sprečavanja nelegalnih ulazaka u objekat od strane neovlašćenih lica, uvela dvadesetčetvoročasno fizičko-tehničko obezbeđenje objekata“.

Mišljenja smo da je ovu kuću neophodno obnoviti, u skladu sa propisanim merama zaštite ovako vrednih objekata zaštićenih u okviru prostornih celina, dodaje se u saopštenju.

U Zavodu su svesni stanja u kojem je kuća, kao i neophodnosti da se pravne okolnosti što pre urede, kako bi mogao da izda dokumentaciju iz svoje nadležnosti.

Zavodu za zaštitu spomenika pre izvesnog vremena obratila se „Nacionalna fondacija za humanu starost dr Laza Lazarević“ kojoj je izdata saglasnost na zahtev da se urede dve spomen ploče na Kući Laze Lazarevića u Hilandarskoj br.7 u Beogradu, piše na kraju saopštenja.-izvor N1.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR