Glas Javnosti

KRALJICA ZLOČINA: Agata Kristi je naprodavanija spisateljica SVIH VREMENA, a u OVOM kućnom poslu je nalazila INSPIRACIJU

Kultura
Autor: Glas javnosti

Agata Kristi je bila britanska književnica, autorka brojnih kriminalističkih odnosno detektivskih romana, a pozna je još i kao „kraljica zločina"

Tokom svoje književne karijere koja je trajala više od pola veka, Agata Kristi je napisala 79 knjiga, od čega 66 kriminalističkih romana, i više zbirki kratkih priča i drugih dela, koja su prodata do sada u više od dve milijarde primeraka širom sveta i prevedena na više od 100 jezika.

Predstavlja najprodavaniju autorku svih vremena prema Ginisovoj knjizi rekorda, a u istoriji je zabeleženo da su jedino Biblija i Šekspirova dela doživela veću prodaju od Agate Kristi. Ipak, Šekspirova dela je prevazišla po broju jezika na koje je prevedena. Svojim delima, Kristi se svrstava u sam vrh svetske književnosti kao najproduktivniji pisac svih vremena.


Pored 66 kriminalistickih romana, Agata Kristi je napisala i više od 150 kratkih prica koje su objavljene u preko 20 zbirki, na desetine kraćih i dužih pozorišnih komada, od kojih je najpoznatija svakako „Mišolovka“ koja je samo u Londonu u Ambasador Teatru igrana bez prekida više od 30 godina i bila izvođena gotovo 9.000 puta. Ovaj komad je do sada u svetu odigran više od 20.000 puta unazad 50 godina. Takođe, nekoliko desetina filmova i TV serija je snimljeno po motivima njenih romana.

Jedna od omiljenih knjiga same Agate Kristi bio je roman Ukleta kuća. U uvodu ovog romana ona, između ostalog, kaže:

- Ova knjiga mi je jedna od omiljenih. Smišljala sam je godinama, razmišljala o njoj, razrađivala je govoreći sebi: "Jednog dana, kada budem imala dovoljno vremena i poželim da se dobro zabavim, počeću da je pišem!" Treba da naglasim nešto — od pet napisanih knjiga, samo jedna predstavlja pravo zadovoljstvo, ostale su posao. Ukleta kuća bila je pravo zadovoljstvo - rekla je svojevremeno spisateljica.


Jedna od najpoznatijih izjava Agate Kristi tiče se pronalska inspiracije za pisanje, a ovim povodom književnica je izjavila:
 
- Obično mi ideje padaju na pamet kada perem sudove. To je toliko dosadan posao da mi se svaki put jave misli o ubistvu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR