Glas Javnosti

KOVAČEVIĆ PROTIV KOVAČEVIĆA:  Za koga na repertoaru nema mesta, a ko ne može da režira predstavu

Kultura
Autor: Glas javnosti

Dramski pisac Siniša Kovačević izjavio je da su njegove tekstove kao upravnici beogradskih pozorišta odbili Dušan Kovačević, Branimir Brstina i Slobodan Ćustić.

Ovaj redovni profesor Akademije umetnosti na predmetu Dramaturgija i autor je mnogobrojnih pozorišnih i televizijskih drama, kao i filmskih scenarija i trostruki dobitnik Sterijine nagrade i nagrade „Branislav Nušić“ ocenio je da su zaključili da je “nedarovit pisac”. Ova izjava uzbirkala je srpsku internet zajednicu i pokrenula pitanje na koji način se odabiraju predstave na beogradskim scenama, ali i ostavila utisak da za komade Siniše Kovačevića nije bilo prostora na repertoarima zbog  njegove opozicione retorike kako na društvenim mrežama, tako i u medijima.

Glas javnosti potražio je odgovor na ovo pitanje najpre u pomentim pozorištima.

Prvi čovek Zvezdara teatra akademik Dušan Kovačević objasnio je da u pozorištu čiji je osnivač tekstovi najpre stižu pred Upravni odbor.  

- Nisam taj tekst imao uopšte i nisam odlučivao o tome. Tekstovi koji se igraju u Zvezdari se biraju po broju lica. Na obe scene Zvzdara teatra mogu da se postave samo komadi sa najviše 5, 6 lica.  Obe naše scene su male nema velikih tehičkih mogućnosti, nemamo rotaciju, nemamo mogućnosti za bilo šta komplikovano, kaže Kovačević i dodaje:

I ne ljubitelj vlasti na sceni

- Upravni odbor Zvzdare gde je devet ljudi je taj koji prvi dobija tekst.

Kovačević  kaže da se u ovom pozorištu sve predstave koje se igraju biraju nepristrasno, a ne po političkoj osnovi:

- Kod nas je na repertoaru predstava u u kojoj igra Sergej Trifunović, kod nas je prestava Kokana Mldenovića. Biće i predstava Slobodana Đurovića,  6. novembra je premijera, a Boba je poznat kao ne ljubitelj vlasti, kaže Dušan Kovačević, koji sa druge strane godinu dana nije bio u Zvezdari zbog filma.

- Zvezdara teatar je scena praizvedbi, Nebojša Romčević, koji je najveći kritičar vlasti kod nas ima dve predstave, zaključuje Dušan Kovačević i naglašava.

- Jedino što mene interesuje je predstava i kvalitet pozorišta koje nudimo, jasan je akademik Kovačević.

Briljantna Sinišina „Učiteljica“

Slobodan Ćustić koji je kao upravnik Beogradskog dramskog pozorišta dobio tekst Siniše Kovačevića kaže da postoje drugi razlozi zašto njegov komad nije završio na sceni.

-Jeste ponudio je remek delo „Učiteljica“. Briljantan tekst. Ali nije rekao celu istinu. Problem je bio u tome što je hteo i da režira. Inače prve godine mog mandata radio je pozorišnu predstavu  „Hotel Evropa“. I ovoga puta nije hteo da da tekst režira neko drugi, on ima neku svoju sujetu i to je u redu, kaže Ćustić i ističe:

- Bio sam spreman da za prestavu platim više nego što bi bilo koje pozorište, ali nismo se dogovorili. Tadašnji Upravni odbor nije bio za to da on i režira, a ja nisam želeo da se sukobljavam sa  Upravnim odborom i sa ansamblom, objasnio je Ćustić.

- Zvao sam i Kokana Mldenovića da režira, bio je to moje lično i umetničko mišljenje. Jesam član SNS-a , ali sam stručni kadar, ne bavim se politikom, naglašava Čustić dodajući:

Prebukirani u naredne tri godine

- Vodim se umetničkim zahtevima i ne zanima me politika na sceni i ne samo u BDP-u gde radim, i na na Festivalu praizvedbe u Aleksincu kada je pre tri godine zabranjena ptredstava u kojoj igra Sergej Trifunović bio sam na strani umetnosti, veli Ćustić.

Siniša Kovačević smatra da su u korenu svega samo neumetnički razlozi.

- Radi se o nekolikom komada, ne može se ista prestava nuditi BDP i Zvzdara teatru, sve zavisi od same scene. Svi su odbijeni. Zvezdari sam u 11 sati imejlom poslao tekst „Najlon i svila“, u 1 je stigao odgovor da su zauzeti u naredne tri godine, objasnio je Siniša Kovačević i napomenuo:

- Samo neumetnički razlozi, da li možete da verujete da mogu da napišem loš komad i da li možete da poverujete da je Zvezdara prebukirana u naredne tri godine, tvrdi pisac predstava "Đeneral Milan Nedić", "Novo je doba", "Velika drama", televizijskih drama "Svečana obaveza" i "Mala šala", scenarija za filmove "Država mrtvih", "Bolje od bekstva", "Najbolji", "Sinovci", serije "Gorki plodovi"...

(Glas Javnosti/O.S.)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR