Glas Javnosti

Корона вирус зауставља и Холивуд, Бродвеј спушта завесе

Kultura
Autor: Danas.rs

Холивуду, највећој индустрији забаве света, од данас све напрасно стаје: отказане су филмске премијере, као и представе на њујоршком Бродвеју, а у телевизијским емисијама у САД више неће бити публике у студију.

Да би се прилагодио позивима за смањење јавних скупова, Холивуд зауставља уобичајену ТВ продукцију и одустаје од гужве „на црвеном тепиху“ пред на премијере филмова.

Пошто је гувернер Њујорка Ендрју Куомо забранио скупове са више од 500 људи, позоришта Бродвеја најавила су да ће одмах спустити завесе и да неће палкити светла позорнице до 12. априла.

Те одлуке значе скоро потпуно заустављање индустрије забаве у САД и гашење главних артерија културе, од Линколн Центра до Холивуда.

Отказивање премијере филма „Тихо место 2″‘ и најновијег у серији филмова „Брзи и жестоки“ придружили су се осталим отказивањима која су календар филмских догађања скоро сасвим испразнила.

Метрополитен опера у Линколн Центру, Њујоршка филхармонија и Карнеги Хол отказали су све приредбе до 31. марта.

Свест о опасности од вируса већ је приморала на отказивање или одлагање свих значајних догађаја у календару, укључујући холивудску годишњу изложбу и конференцију филмске индустрије СинемаКон у Лас Вегасу, као и велике дога]аје важне за ТВ, попут НБА сезоне, која је псолата на чекање јер је један кошаркаш био позитиван на вирус.

Раније данас, Калифорнија је забранила не само највеће приредбе, већ и оне са двестотинак људи како како би се ублажило ширење вируса.

Гувернер Калифорније Гевин Њусом препоручио је отказивање или одлагање окупљања за 250 или више људи барем до краја месеца, те се тежиште преместило на Бродвеј, биоскопе и мање концертне просторе.

Међутим, Бродвеј је посебно рањив на корона вирус јер је његова публика старија, хиљаде људи су згуране у мале сале, а продукција зависи од већ поремећеног туризма.

У Холивуду су обустављене уобичајене активности шоу-бизниса, све до аудиција и проба, а поре]ења ради бископи су затворени и у Кини, Индији, Италији, Пољској, Грчкој…

Затварање бисокопа, одлагање представа и паузе вероватно ц́е бити скупе. Затварање кинеских кинодворана – другог највец́ег светског тржишта филма, на више од месец дана, вец́ је довело до губитка већег од једне милијарде долара прихода од улазница. Прошле године је продаја биоскопских карата у свету достигла нови максимум од 42,2 милијарде долара.

У САД је по данашњим подацима од корона вируса умрло 38 људи, док је више од 1.300 људи позитивно тестирано.

Код вец́ине нови корона вирус изазива само благе или умерене симптоме, као што су повишена температура и кашаљ. Код неких, посебно старијих одраслих особа и људи с другим здравственим проблемима, може проузроковати теже облике болести, укључујуц́и упалу плуц́а. Ипак, велика вец́ина људи оболелих се опоравља за неколико недеља.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR