Glas Javnosti

Komemoracija Davidu Albahariju sutra u Jevrejskom kulturnom centru

Kultura
Autor: Glas javnosti

Jevrejska opština Beograd danas u saopštenju najavljuje da će komemoracija njenom članu, piscu i prevodiocu Davidu Albahariju biti održana sutra, 9.avgusta, sa početkom u 17:00m časova u Jevrejskom kulturnom centru, Jevrejska 16.

O životu i delu jednog od najznačajnijih domaćih savremenih pisaca, dobitnika mnogih nagrada za književnost, govoriće Predrag Marković, istoričar, Svetislav Basara, pisac, Mirjana Ognjanović, književnica i novinarka, Dragan Babić, Bojan Savić Ostojić, pesnik i prevodilac i Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar.

Albahari je rođen 1948. godine u Peći. Prvu knjigu, zbirku priča "Porodično vreme" objavio je 1973. godine, a prvi roman "Sudija Dimitrijević" 1978. godine.


Autor je mnogobrojnih knjiga-priča i romana, kao i četiri knjige eseja. Dobitnik je mnogih nagrada. Za knjigu priča "Opis smrti" (1982) dobio je Andrićevu nagradu. Knjiga priča "Pelerina" (1993) nagrađena je nagradama Stanislav Vinaver i Branko Ćopić.

Roman "Mamac" dobio je nagradu nedeljnika NIN za najbolji roman objavljen u Srbiji 1996. godine, kao i nagradu Narodne biblioteke Srbije, Balkaniku i Most-Berlin.

Roman "Pijavice" nagrađen je Nagradom grada Beograda (2006). Knjiga priča "Svake noći u dugom gradu" dobila je Vitalovu nagradu za knjigu godine.

Posle duže bolesti, Albahari je 30.jula preminuo u Beogradu u 75.godini.


Glas javnosti/Fonet

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR