Glas Javnosti

Ko je bio Iso Lero Džamba? Džejov brat i jedini koji je smeo da ide protiv arkana, zatim nestao bez traga

Kultura
Autor: Glas javnosti

Još se na ulici prepričava da ga je gomila Arkanovih Tigrova pretukla do smrti, strpali ga u gepek i odvezli u Erdut gde su ga uzidali u temelje Pejine benzinske pumpe

U filmu "Nedelja", koji trenutno puni bioskope širom regiona lik jednog od glavnih junaka (pored Džeja Ramadanovskog) - Ise Lera Džambe maestralno je oživeo glumac Marko Janketić, a film se, osim Džejovim životom bavi i upravo Džambinim misterioznim nestankom. Ko je zaista bio Iso Lero Džamba? Don Dorćola, samouki advokat kriminalaca, romantični pesnik i čovek koji se nije bojao nikog na svetu.

Najpoznatiji dorćolski don, čuveni Iso Lero, poznatiji kao Džamba - nestao je pre skoro 33 godine. Poslednji put viđen je u ranim jutarnjim časovima ispred kockarnice "London" na uglu Kneza Miloša i Kralja Milana, posle tuče na šestom spratu Beograđanke. Njegovo telo nikada nije nađeno, smatra se mrtvim.


Od tada traju šaputanja po beogradskom asfaltu ko je naredio njegovu likvidaciju, jer malo ko veruje u priče kako je Džamba s koferom para otišao negde u Južnu Ameriku i da danas na nekoj plaži, dok ispija koktele u hladu, čita na tabletu šta se dešava u njegovom Beogradu.


Iso Lero je mitska figura beogradskog podzemlja. O njegovoj sudbini se mnogo spekulisalo, ali ono što je izvesno jeste da njegov leš nikada nije pronađen, kao i da se njegov slučaj u beogradskoj policiji nalazi u kartoteci "nestali".

 

U Centralni zatvor dospeo je 1976. godine zbog otimanja novčanika i tuče na autobuskoj stanici u Beogradu. Zbog "zavidnog" renomea koji je već stekao, dobio je status vrlo opasnog kriminalca.

Vremenom se Džamba posvetio izučavanju krivičnog zakona. Mnogi su ga sa nevericom slušali kako napamet, kao pesmicu, doslovno recituje sve paragrafe Zakona.

Zato su ga mnogi pritvorenici, naročito oni koji nisu imali novac za skupe advokate, molili da im upravo on, sa nekoliko razreda osnovne škole, piše žalbe i druge sudske predstavke, jer je bezbroj puta dokazao da to zna da uradi bolje i smišljenije i od dobrog advokata.


Uporedo sa "pravničkom" delatnošću pisao je i pesme. Svaku je, neizostavno, čitao dežurnim komandirima u zatvoru. Bile su to ljubavne pesme, tanane, čulne, pune emocija, pomalo melanholične, setne. Mnoge od njih je otpevao Džej, njegov brat od tetke. Odrasli su u istom dvorištu u Dobračinoj ulici na Dorćolu.

Na Instagram profilu "Legende devedesetih" svojevremeno se pojavila fotografija Džambe i Arkana u Kazneno-popravnom domu za maloletnike u Valjevu. Kako se navodi, jedina poznata tuča koju je Arkan imao u životu bila je sa Džambom u Valjevu. Tada je navodno jači iz duela izašao Dorćolac, ostavivši mu ožiljak po licu, a priča se da mu Arkan kasnije to nije zaboravio.

U beogradskom podzemlju raširena priča kaže da je marta 92. godine Džamba u jednoj kafani pucao u Ražnatovićevu fotografiju. Saznavši za ovo, Arkan se već sutradan čuo sa Lerom i rekao mu da ne želi svađu i da on zadrži Dorćol, a Dedinje je Arkanovo.

Kobnog jutra 23. septembra 1992. godine Iso je pripit došao u kockarnicu na šestom spratu "Beograđanke" koju je tada obezbeđivala agencija "Delije", a čiji je vlasnik bio Arkan. Već na izlazu iz lifta Džamba se, navodno, sukobio sa vratarima.

Nije hteo da plati ulaznicu, a posle kraće prepirke pljunuo je sliku komandanta Srpske dobrovoljačke garde. Kao po komandi, momci iz obezbeđenja pretukli su Isu.


Snežana Lero, Isina supruga, tužila je kasnije četvoricu Arkanovih ljudi koji su, tvrdi ona, pretukli i u nepoznatom pravcu odvezli njenog Džambu. Još uvek se na ulici prepričava da je gomila Arkanovih Delija/Tigrova među kojima su bili Vuksan, Šuca i Gojak, pretukla do smrti Džambu rukama, nogama i kundacima pušaka, strpali ga u gepek i odvezli u Erdut gde su ga uzidali u temelje Pejine benzinske pumpe.

Tadašnji šef obezbeđenja "Beograđanke" Vukašin-Vule Gojak, koji je po sopstvenom priznanju prvi udario pripitog Lera, objašnjavao je kako Arkanovci nemaju ništa s Džambinim nestankom:

- Udario sam ga nekoliko puta pesnicom da bih ga onesposobio, pa on je pre toga uperio nekakav pištolj u čelo mog kolege. Pošto smo ga smirili, ubacili smo ga u lift i izbacili na ulicu - pričao je Gojak tvrdeći da ne zna šta se desilo s Džambom nakon incidenta.Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR