Glas Javnosti

KNJIGE SAMOUBICE: Poklon sa rokom trajanja ili literatura 'koja ne može da čeka' (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Argentinska izdavačka kuća „Kadensija Eterna“ lansirala je koncept knjige koje se samouništavaju ukoliko ih čitaoci odmah ne pročitaju. Projekat „knjiga koja ne može da čeka“ osmišljen je sa ciljem da promoviše mlade autore.

Knjige se prodaju u plastičnoj ambalaži, a kada se raspakuju tinta ili ti mastilo počinje postepeno da bledi pod uticajem vazduha i svetlosti. Ukoliko se ne pročitaju za 60 dana od nje ostaju samo korice i prazne stranice. Ovaj projekat je osvojio tri zlatne medalje i „Bronzanog lava“ na festivalu kreativnosti 2012. godine. Da li će i kada ovaj zanimljivi novitet stići kod nas razgovarali smo sa Ivanom Misirlić iz izdavačke kuće „Laguna“.

- To zvuči kao vrlo kreativna ideja i jeste nešto što je podsticajno ne bi smo li ljude naterali, na neki način, da poštuju rok upotrebe knjige. Ali s druge strane šta ako su ljudi zaista objektivno sprečeni pa ne stignu da pročitaju knjigu, šta ako su želeli da poklone tu knjigu nekoj osobi pa taj neko zaboravi da postoji rok upotrebe ili jednostavno šta ako mi se knjiga toliko dopadne da hoću ponovo da je pročitam, a ona nestane za tih 60 dana. To bi bio sigurno sjajan poklon i dobar vic, a ostaje da se vidi koliko bi čitaoci odnosno kupci imali sluha za tako nešto – kaže Misirlić.

Postavlja se pitanje da li je štampanje knjiga ovakvom vrstom mastila tržišno isplativo.

- Sve ima svoj plus i minus. U zavisnosti od toga kolika je potražnja zavisi i opravdanost štampe: što je veći tiraž to je cena štampanja manja. U tom smislu to je više štos nego što je zaista knjiga za nas tradiocionalne izdavače i naravno da bi to onda predpostavljam moralo da bude neki klasik da ne bi ulaganje u takvu vrstu knjige bilo preogromno. To je sad već neka tržišna i biznis procena o kojoj ja ne bih smela da sudim, ali ideja je svakako vrlo zanimljiva – ističe Misirlić dodajući da u svakom novom poduhvatu rizik uvek postoji, samo zavisi koliko ste hrabri da se u njega upustite.  

(Glas javnosti/D.Đ)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR