Glas Javnosti

Filmski klasik `Prohujalo s vihorom` uklonjen sa servisa zbog rasizma i protesta zbog ubistva Džordža Flojda

Kultura
Autor: Glas javnosti

Kultni klasik svetske kinematografije "Prohujalo sa vihorom", uklonjen je sa spiska filmova HBO Maks, kompanije u vlasništvu Vorner medija, usled masovnih protesta u Americi, a nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda. .

Film "Prohujalo sa vihorom" u kojem glavne uloge igraju Vivijen Li i Klark Gejbl, između ostalog opisuje ropstvo i Američki građanski rat, predstavlja jedan od najpopularnijih filmova ikada snimljenih. Snimljen je davne 1939. godine, a govori o ljubavnoj i nesrećnoj priči Skarlet O'Hare i Reta Batlera u vreme Američkog građanskog rata. Film prikazuje ropstvo, težak položaj Afroamerikanaca i građanski rat.

Sa spiska filmova HBO Maks uklonjen je zbog mišljenja da je ovaj film proizvod svog vremena koji prikazuje neke etničke i rasne predrasude koje su uobičajene u američkom društvu. Rasistički prikazi u filmu su pogrešni kako onda, tako i danas, smatraju u ovoj kompaniji. Kada se bude vratio na spisak filmova, biće diskutovano o istorijskom kontekstu ovoga filma, kao i o izbacivanju pojedinih spornih prikaza u filmu. 

Povod uklanjanja bio je članak u LA tajmsu Džona Ridlija, scenariste koji je nagrađen Oskarom za ostvarenje "12 godina ropstva" u kojem je za film "Prohujalo sa vihorom" rekao da je to "film koji, kad se zanemare horori ropstva, pravi pauze samo kako bi predstavio najbolnije stereotipe tamnoputih ljudi".

(Izvor: B92)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR