Glas Javnosti

KAO U STARA DOBRA VREMENA: Počeo drugi RUTA festival i okupio pozorišta iz cele bivše Jugoslavije

Kultura
Autor: Glas javnosti

Po drugi put, Beogradsko dramsko pozorište je domaćin RUTA festivala koji okuplja umetnike iz cele bivše Jugoslavije.

U Beogradskom dramskom pozorištu je počeo drugi susret Regionalne unije teatara "RUTA grupa Triglav" koji će trajati do 6. decembra, a koji okuplja pozorišta iz bivše Jugoslavije.

Na Festivalu će svoje produkcije izvesti Dramski teatar iz Skoplja, sarajevski Kamerni teatar 55, Gradsko pozorište iz Podgorice, Kazalište Ulisis i MGL iz Ljubljane.

- Veliki je značaj regionalnog povezivanja. Uspeli smo da zatvorimo prvi krug, uz izuzetan napor i želju naših kuća. Inače, u regularnim uslovima, na svaka dva meseca menjaće se "domaćinstvo": tokom jedne kalendarske godine, u šest gradova, organizovaćemo revijalnu smotru predstava - rekao je Jug Radivojević, direktor BDP, a prenele Novosti.

Radivojević je objasnio da će od naredne godine BDP na pet meseci objavljivati repertoar, što će omogućiti da se unapred angažuju najznačajniji reditelji. Za 2023. godinu je planirana RUTA koprodukcija u kojoj će učestvovati svih šest teatara, a čija će premijera biti na Brionima.

Youtube/Printscreen

- Tolika je radost u pozorištu! Sinoć su bile kolege iz drugih kuća i osetili su, kao i mi, neverovatno zadovoljstvo i ambiciju da se, uprkos svemu, bavimo festivalom. Pravi je potez što će se u sedam dana odgledati ono što je najreprezentativnije u celom našem regionu. Posle predstave se svi družimo, upoznajemo nove glumce i reditelje. Sve nas to podseća na neka stara, zaboravljena vremena. Možda je to i najlepša impresija - rekla je proslavljena glumica Vesna Čipčić. 

Festival su otvorili domaćini predstavom Living room nemačkog autora Ernsta Mondtaga (koprodukcija sa Bitef teatrom i Bitef festivalom).

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR