Glas Javnosti

Kako se VLASTA VELISAVLJEVIĆ sećao sahrane KRALJA ALEKSANDRA: 'Svi su plakali, VIDEO SAM GERINGA, kraljicu i njene sinove'

Kultura
Autor: Glas Javnosti

Vlasta Velisavljević, glumačka legenda, preminuo je u 94. godini usled poslednica korona virusa. On se nekoliko meseci pred smrt prisetio svog detinjstva a apmćenje ga je služilo toliko da je upamtio i detalje sa sahrane kralja Aleksandra Karađorđevića 1934. koji je ubijen u atentatu u Marseju.

Kada je kralj Aleksandar ubijen, Vlasta je imao sedam godina, ali taj događaj mu je ostao kao jedan od najupečatljivih iz detinjstva.

- Jeste. Pamtim to po Knez Mihailovoj ulici. Ja sam neposredno pre toga bio operisan od slepog creva u Dečanskoj ulici. Tu sam bio u klinici Svetog Vasilija Ostroškog. Pitali su me jednom da li sam nekada plakao, rekao sam da sam plakao kada sam bio mali, kada su ubili kralja Aleksandra. To je za mene, kao za dete bilo strašno, ubiti kralja. Ja sam išao u njegovu osnovnu školu, škola “Kralja Aleksandra - pričao je tada Vlasta za portal Nova.rs i dodao: 

- Meni je to bilo strašno onda. Svi su plakali i žalili kralja, bilo je sve u crnom. Pamtim sahranu. Mene su podigli roditelji i držao sam se za ogradu kako bih video sahranu, gledao sam sa visine. Video sam tad i Geringa, kraljicu Mariju, sinove njegove – Tomislava, Andreja i Petra i sve ove koji su došli na sahranu.”

 

Vlasta je imao veoma teško detinjstvo, a često je voleo da odlazi na Dunav kako bi video kraljeve sinove i to je za njega, kako je istakao, bilo veliko zadovoljstvo, kog se rado prisećao.

- Njegovi sinovi su moji vršnjaci. Kao dete sam boravio na Dunavu gde su oni dolazili da se vozaju motornim čamcima, mornari su ih vozili. A ja sam u to vreme bez gaća, blatnjav onako odlazio da ih vidim. I čini mi se da su me oni pozdravili tad, kao jednog dečaka njihovog uzrasta. Tako da sam ja njima stalno mahao. A ti mornani koji su čuvali te čamce, često su me častili hlebom, ono što oni dobijaju da jedu - prisećao se Velisavljević.

Isticao je da je poštovao Kraljevinu, a jedini koga nije cenio bio je Josip Broz Tito.

 

- Kraljevina je malo pogrešila sa tim ujedinjenjem, sa pravljenjem Jugoslavije. Ja lično mislim, sad u mojim godinama, da to nama nije bilo potrebno u ono vreme, ali šta ćete. Valjda su vladari mislili da je to bolje. Poštovao sam sve. Jedino nisam poštovao Tita nimalo. Ne znam zašto. Nije mi legao. Nisam imao ništa protiv njega, to je bila ozbiljna država, ali sve je pogrešno - rekao je glumac.

On se iz tog vremena prisetio i dvorskih dama koje su vodile brigu o siromašnoj deci, među kojima je i on bio.

- Pamtim sahranu pokojnog kralja Aleksandra, Monarhiju uopšte. Tada su dvorske dame vodile računa o deci u školi. Bavili su se dobrotvornim radom, pomagali siromašne. Ja sam bio siromašan, pa sam jedva čekao da dođe neki praznik, da im pevam u školi i da dobijem kaputić, cipele… To obdanište se sada nalazi u mom komšiluku i danas radi. - rekao je tada Vlasta

Podsetimo, glumac, Vlasta Velisavljević preminuo je danas u 94. godini. Naime, on je hospitalizovan usled simptoma korona virusa i smešten na bolničko lečenje zbog komplikacija.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR