Glas Javnosti

KAD JE MILOVAN GLIŠIĆ TRAGAO ZA DŽEKOM TRBOSEKOM: Predstavljen "FIRENTINSKI DUBLET" Gorana Skrobonje i Ivana Nešića

Kultura
Autor: Glas javnosti

Šta se dešava kada književnik Milovan Glišić dobije zadatak od kralja Milana da ode u London i istraži ubistva Džeka Trboseka i da ujedno pronađe otetu vanbračnu ćerku srpskog kralja? Kakve veze sa svim tim imaju autor "Drakule" Brem Stoker i renesansni genije Leonardo da Vinči...?

Skrobonja i Nešić su u prvom delu dvoknjižja „Firentinski dublet: Sfumato“ postavili scenu za uzbudljivu pustolovinu u kojoj krajem 19. veka učestvuju poznate istorijske ličnosti viktorijanske epohe, s tim da je u središtu svega naš čuveni pisac Milovan Glišić, ali ne zahvaljujući književnim, već kriminološkim kvalitetima.

Avantura koja Glišića dovodi u London na proleće 1889. godine gde mora, pored specijalnog zadatka koji mu je Milan I Obrenović poverio neposredno pre svoje abdikacije, da se bavi i potragom za Džekom Trbosekom, otvorila je mnoga pitanja na koja čitaoci nisu dobili definitivan odgovor.

Sada su sva ta pitanja u novom romanu „Firentinski dublet: Kjaroskuro“ razjašnjena a Nešić i Skrobonja su svoja dva romana predstavili publici na promociji u kafeu Delfi.

 

laguna.rsIvan Nešić je rekao da je ideja za ove knjige stara čitavu deceniju. „Godine 2011. Goran je raspisao konkurs posvećen krvopijama, kada sam se sreo sa njim, predložio sam mu svoju ideju o Savi Savanoviću i Milovanu Glišiću, na šta me je on upitao da li bih hteo da zajedno napišemo roman. Napisali smo knjige za manje od godinu dana, za šta je bilo presudno jedno Goranovo putovanje.“

Goran Skrobonja se nadovezao anegdotom kako je nastao naslov knjige. „U to vreme sam završavao prevod biografije Leonarda da Vinčija, i u toj knjizi postoji celo poglavlje o tome kako su Da Vinči i Mikelanđelo gledali jedan drugom preko ramena dok su oslikavali zidove većnice u Firenci. Da Vinči je bio poznat po svojim beležnicama, pa sam želeo da i Mikelanđelu pružim priliku da ima svoje beleške. A kada sam otputovao u Firencu, palo mi je na pamet da spojim te dve beležnice i nazovem ih Firentinski dublet, sa čim se Ivan složio.“

 

Kako su autori naveli moguć je i nastavak romana a Skrobanja kroz šalu dodao da će možda biti i roman iz četiri dela.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR