Glas Javnosti

KAD GOD ZAČUJEM KRIKE POMISLIM NA ‘OLUJU’: Nikola Rausavljević  snimio poetski igrani film o progonu Srba iz Hrvatske (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Kratkometražni poetski igrani film uz stihove  “Oluja ” osvanuo je povodom  godišnjice najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata, zločinačke akcije Zapada i hrvatske vojske ”Oluja”, premijerno je prikazan na RTV i društvenim mrežama.

Tvorci ostvarenja su Nikola Živković i Nikola Rausavljević, koji je i napisao stihove koji su inspirisalia film kratak po dužini, nepunih četiri minuta, ali veliki po sadržaju i poruci.

Osnov filma je pesma Nikole Rausavljevića, koji je kao četvorogodišnji dečak preživeo strahote ”Oluje” bežeći iz svog doma u Srpskoj Krajini. Tada je poneo ključ kojim je poslednji put zaključana kuća u kojoj je rođen, a koji i danas čuva sa bolom potisnutim duboko u duši, koji proiznosi ovim rečima:

 ”Ključ i dalje imam, ali ta vrata ne postoje…Pesma je moja i naravno da je lična, ali s druge strane, ona predstavlja kompletnu ljudsku tragediju, svih sa ovih prostora i celog sveta.”, stihovi su kroz koje se odvija film. Glumac Zoran Karajić iz Šabačkog pozorišta oživeo je stihove koje govori autor pesme Nikola Rausavljević, direktor fogorafije je Tibor Varga, a muzike Božidar Sekulić.

 

Pesnik Rausavljević i režiser Živković su filmom pokazali da su mladost koja je svesna svog porekla i izazova koji stoje pred njom.  Samim odabirom teme za film, oni su pokazali hrabrost i odlučnost da ne žele da prave kompromis sa nametnutim duhom ovog palog sveta.

Iako nije popularno govoriti o stradanju i patnjama srbskog naroda, oni kroz lik čoveka kome je ”Oluja” odnela ženu i sina baš to ubedljivo čine.

Primer ova dva mlada čoveka, dvojice Nikola, ohrabruje i pokazuje da nije sve izgubljeno. Da imamo mladost koja se ponosi svojim poreklom i prošlošću, koja može da učini ovaj svet boljim. Dok je ovakve mladosti, biće i budućnosti ovog naroda.

- Ne znam kojim rečima bih mogao opisati uzbuđenje povodom objavljivanja filma. Preponosan sam na ekipu koja je zaslužna što bolje izgleda nego što sam mogao zamisliti. Pomozite nam tako što ćete podeliti sa ostalima. Hvala svima na podršci!, rekao je Nikola Živković za portal borbazaistinu.rs.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR