Glas Javnosti

JURIŠAJU KA OSKARU : „Čuvari formule“ u glavnom programu Palm Springsa

Kultura
Autor: Glas javnosti

Prestižna nagrada Varajati magazina na najvećem evropskom festivalu u Lokarnu otvorila je vrata za međunarodnu prepoznatljivost novog filma Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“.

Odmah nakon prikazivanja na Piaca Grande i nagrade publike u Sarajevu, usledili su pozivi za najveće svetske festivale.


Već tokom ove jeseni „Čuvari“će otvoriti festivale u Talinu i Ljubaljani, a odmah nakan toga film će svečano zatvoriti i festival u Zagrebu.

Poseban uspeh predstavlja i činjenica da su „Čuvari formule“uvršteni u glavni program Međunarodnog filmskog festivala u Palm Springsu, koji predstavlja neformalnu „odskočnu dasku“ za filmove koji pretenduju za najprestižniju filmsku nagradu Oskar.

Pre međunarodnih festivala, ekupu filma “Čuvari formule”, očekuje velika beogradska premijera koja je zakazana je za 24. oktobar, nakom čega će gledaoci u zemlji i regionu imati priliku da pogledaju najnovije ostvarenje Dragana Bjelogrlića.

Ova jedinstvena priča koju kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića, rađena je prema romanu „Slučaj Vinča“ profesora Gorana Milašinovića. Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

U naslovnim ulogama gledaćemo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR