Glas Javnosti

JEDAN OD NAJSTRAŠNIJIH HOROR ROMANA SVIH VREMENA: 'Okretaj zavrtnja' LEDI KRV U ŽILAMA! (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Roman Henrija Džejmsa "Okretaj zavrtnja" već više od 120 godina izaziva jezu kod čitalaca širom sveta a sa punim pravom se na kraju ove godine našao među deset 'naj horror' romana svih vremena u top listama brojnih svetskih književnih portala.

Najpoznatiji kratki roman Henrija Džejmsa, Okretaj zavrtnja, objavljen je 1898. godine i pripada žanru gotskog romana.

Autor pripoveda priču o mladoj guvernanti koja odlazi na udaljeno seosko imanje Blaj u Eseksu, kako bi vodila računa o dečaku Majlsu i devojčici Flori, nećaku i nećaci svog poslodavca. Ubrzo po dolasku, ona u više navrata izdaleka opaža nepoznatog muškarca i ženu o čijem prisustvu kao da niko ništa ne zna. Počinje da sumnja u to da kuću pohode duhovi, kao i da su deca svesna njihovog prisustva.

Henri Džejms bio je britanski književnik, američkog porekla. Veći deo svog života proveo je u Engleskoj, čije je državljanstvo prihvatio neposredno pred smrt. Bio je tri puta u najužem izboru na Nobelovu nagradu za književnost a njegovo širom sveta najpoznatije delo jeste roman "Portret jedne dame". Henri Džejms danas ima status kanonskog pisca svetske književnosti.

Foto: Otvorena knjiga

Prepoznatljiv je po romanima u kojima je prikazivao mlade Amerikance u susretu sa Evropom i evropskim stilom životom. Njegovo umeće pisanja iz perspektiva različitih junaka omogućila mu je da ispituje i prikazuje različita područja ljudske svesti i stvarnosne percepcije.

foto: Wikipedia

Okretaj zavrtnja dugo je bio predmet oprečnih kritika i tumačenja, doživeo je brojne filmske, televizijske i pozorišne adaptacije, a do sada najpoznatija filmska verzija ovog klasika jeste ostvarenje Nevini iz 1961. godine. Ove godinesnimjena je i najnovija verzija koja priču iz viktorijanske Engleske premešta u Ameriku, u sadašnje vreme.

Nedavno se pojavilo i novo izdanje ocvog romana na srpskom u izdanju "Otvorene knjige".

(Glas javnosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR