Glas Javnosti

EVROPSKI OSKAR U RUKAMA JASNE ĐURIČIĆ: Boli me sve što se dogodilo! Mladi da nastave sa životom, oni nisu NIŠTA KRIVI

Kultura
Autor: Glas javnosti

Film "Quo vadis, Aida?" bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić proglašen je najboljim na nedavno održanoj ceremoniji Evropske filmske nagrade, a Jasna Đuričić najboljom glumicom.

Dodelu 34. Evropske filmske nagrade (European Film Awards 2021) obeležilo je ostvarenje Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida?" koja je dobila nagradu za najbolju režiju, a Jasna Đuričić nagradu za najbolju glumicu Starog kontinenta.

Iako je film izazvao oprečna mišljenja na našim prostorima, Jasna Đuričić, proslavljena srpska glumica je u jutarnjem programu K1 televizije iznela svoj stav po pitanju ovog ostvarenja u kom igra glavnu ulogu, Aidu.

- Hvala vam što ste pustili snimak kada čitaju moje ime, jer ga do sada nisam videla. Ja tek sada postajem svesna šta se to juče dogodilo – kazala je glumica sa osmehom u uključenju u „Uranak“ iz Novog Sada.

- Ceo dan sam juče putovala iz Sarajeva, po ovom snegu i tek sada čitam sve u medijima i poruke na društvenim mrežama. Moj inboks na instagramu „puca“ i hvala svim ljudima na predivnim čestitkama. Puno mi je srce. Sve te poruke govore mi da je ta nagrada zajednička. Zajednička svih nas iz regiona, mada ja tu reč region ne volim. Zajednička nagrada svih nas sa prostora bivše Jugoslavije, tako mi je draže da kažem - rekla je Jasna, a preneo telegraf.rs

Glumica se osvrnula na emitovanje filma na srpskim televizijama i u bioskopima, pa dodala: 

- RTS je javni servis i ako bi emitovao ovaj film, bila bi to neka vrsta iskoraka. Bio bi to stav naše države. To što filma nema u našim bioskopima je cenzura. Toga u demokratskom društvu ne bi trebalo da bude. To je uskraćivanje i to nije u redu. Neka ga ljudi vide pa da debatujemo.

Čuvena glumica je objasnila da je film za nju bio katarzična stvar i da o ovome treba razgovarati sa mladim ljudima. 

- Svih ovih godina strašno me boli sve to što se događalo na našim prostorima. Svi koji su videli film kažu da je teško, ali da je na kraju oslobađajuće. Film je težak onoliko koliko je težak život. Osećam obavezu spram mladog sveta, jer im se razni narativi „toče“ u glavu i važno je da im kažemo šta se sve desilo, ali da to nema veze sa njima, da nisu oni krivi i da nastave da žive svoje živote.

Đuričić je objasnila da smo svi na ovim prostorima traumatizovani, a ovaj film iz ženske perspektive govori da rat nikada ni za šta nije solucija - "Rat je trenutak u kome propada ljudskost, potpuno".

Jasna Đuričić je govorila i o očekivanjima u budućnosti s obzirom na važnost dobijanja "Evropskog Oskara".

- Imam dovoljno godina, i životnih i profesionalnih, da mirno primam ovakve stvari. Postoji sigurno još mnogo uloga koje me čekaju, ali ovakve nagrade i trenuci u životu ne moraju uvek da donesu mnogo. Istrenirala sam sebe da nemam velika očekivanja. Ali, ako bude mnogo ponuda i novih uloga - to će biti divno – dodala je ona.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR