Glas Javnosti

Izraelski pesnik ovogodišnji dobitnik Zlatnog venca Struških večeri poezije

Kultura
Autor: Глас јавности

Nagrada će mu biti dodeljena na ovogodišnjim Struškim večerima poezije koje najavljuju od 26. do 31. avgusta u Strugi

Izraelski pesnik Amir Or ovogodišnji je dobitnik Zlatnog venca Struških večeri poezije, jednog od najvažnijih međunarodnih nagrada za poeziju.

Nagrada će biti dodeljena Amiru Oru na ovogodišnjim Struškim večerima poezije koje će se održati od 26. do 31. avgusta u Strugi i u nizu drugih gradova u Severnoj Makedoniji.

Zbog mera koje su u Severnoj Makedoniji preduzete u borbi protiv korona virusa, Upravni odbor i direkcija Festivala Struške večeri poezije nisu održali uobičajenu pres konferenciju u čast dobitnika, već su obaveštenje prosledili medijima saopštenjem.ezije.

U svom obraćanju čitaocima povodom Zlatnog venca Amir Or kaže:

– Ne mogu da iskažem uzbuđenje i oduševljenje koje je vest o ovoj nagradi uzburkala u meni. Struga je povezana s mojom avanturom pisanja duže od 20 godina, od kada je moja knjiga 2000. godine objavljena u ediciji Plejade , mnogo pre nego što je moja poezija objavljena na srpskom ili bugarskom jeziku. Svedočio sam godišnjim okupljanjima istaknutih predstavnika naše međunarodne pesničke republike, kada su Bonfoa, Transtremer i moj prijatelj V. S. Mervin primali slavni pesnički venac. Kao dobitnik nagrada u 2020, mogao samo da imam osećaj da je moja poezija nagrađena publikom kakvu poezija zaslužuje. Vraćajući se u Strugu i Ohrid, znam da sam među ljudima koji čitaju poeziju, koji su odnegovali ukus za poeziju i imaju potrebu i poštovanje za umetnost poezije, među ljudima koji razumeju njen dublji smisao i jedinstven značaj mudrosti, lepote i dijaloga, mašte, kreativnosti i slobode mišljenja.
U Srbiji su u izdanju Arhipelaga objavljene, a u prevodu Vide Ognjenović, objavlhene tri knjige pesama Amira Ora: "Pohara", "Muzej vremena" i "Krila", kao i knjigu izabranih pesama "Reci i ja ću biti".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR