Glas Javnosti

Измењен режим рада наших музеја

Kultura
Autor: Politika.rs

Одложени „Дани комедије” у Јагодини, Дом омладине Београда обуставио програме, као и београдска позоришта, отказани концерти Београдске филхармоније… Народни музеј у Београду отворен само за индивидуалне посете

Hа основу препоруке Владе Републике Србије о забрани скупова у затвореном простору за више од сто особа, Историјски музеј Србије донео је одлуку да одложи данашње отварање изложбе „Краљеви и светитељи српски”. О новом термину отварања изложбе јавност ће бити накнадно обавештена.

Из истог разлога Народни музеј у Београду почев од јуче одлучио је да одложи реализацију редовних програма за посетиоце: предавања, групних посета, стручних и тематских вођења, радионица и концерата.

„У складу са актуелним препорукама Народни музеј ће и током наредних дана бити отворен за индивидуалне посете. До тренутка смањења ризика од ширења заразне болести позивамо све заинтересоване да се са колекцијом и активностима Народног музеја у Београду непосредније упознају путем интернет презентације и друштвених мрежа Народног музеја у Београду”, наведено је у саопштењу ове институције.

У Музеју Југославије, који традиционално највише посећују странци који бораве у Београду, према речима Неде Кнежевић, директорке музеја, посете готово да и нема. Групни програми неће бити организовани у складу са одлукама надлежних, као што у наредном периоду неће бити ни отварања изложби.

Позоришни фестивал најбољих комедиографских остварења Србије „Дани комедије”, који се по традицији у Јагодини одржава од 20. до 27. марта, одложен је због вируса корона, а нови термин биће утврђен после консултација са позориштима Србије, изјавио је јуче за Танјуг директор Културног центра у Јагодини Небојша Петровић.

„На седници Управног одбора Културног центра, донета је одлука о одлагању 49. позоришног фестивала ’Дани комедије’, у складу са одлуком Владе Србије о мерама предострожности од заразе вирусом корона ”, рекао је Петровић.

Нови термин одржавања биће одређен после консултација са позориштима Србије, које је за овогодишњи фестивал одабрао селектор Небојша Брадић, додао је Петровић.

Он је нагласио да купљене карте важе за нови термин одржавања фестивала. Прексиноћ је одложен почетак пратећег програма фестивала, који је требало да буде отворен представом „Уби ме курије око” у извођењу Балкан АРТ-а из Београда, Весне Станковић и Зорана Мијаљевића, у режији Весне Станковић.

Ово је треће одлагање „Дана комедије” у 49 година постојања. Одложени су 2001. године због убиства тадашњег премијера Србије Зорана Ђинђића а прекинути 1999. године због НАТО агресије и бомбардовања Србије и СРЈ.

Дом омладине Београда такође до даљег обуставља одржавање свих програма, саопштили су из ове институције. Одлука се односи на све програме, како на оне у организацији установе културе Дом омладине Београда, тако и на копродукције, али и програме других организатора чије одржавање је било планирано у ДОБ-у. Изложбе у Галерији Дома омладине Београда ће се дешавати у складу са годишњим програмом, али без организовања церемоније отварања, јавних вођења и групних посета, већ ће бити доступне искључиво за индивидуалне посете.

Информације о новим датумима догађаја који се неће одржати у предстојећем периоду, укључујући и 67. Мартовски фестивал, биће благовремено објављене, у складу са даљим развојем ситуације и упутствима надлежних органа.

И Београдска филхармонија отказује наступе у наредном периоду, саопштено је из ове институције. Како се наводи, неће бити одржани концерти оркестра заказани на „Коларцу”, са диригентом Маркусом Бошом и виолончелистом Кијаном Солтанијем (један је требало да буде одржан синоћ, други вечерас), као и наступи за децу школског узраста, планирани за период од 18. до 27. марта. „За све даље концерте, Београдска филхармонија прати упутства и препоруке надлежних институција”, додаје се у саопштењу.

После Атељеа 212 и СНП, који су одмах реаговали отказујући представе, огласила и остали театри.  Београдско драмско позориште је у свом јучерашњем саопштењу најавило да обуставља играње представа на редовном репертоару. Премијера представе „Ружни, прљави, зли” Слободана Обрадовића, у режији Ленке Удовички најављена за 14. март на Великој сцени „Оливера и Раде Марковић”, такође се отказује, саопштено је из овог театра. Купљене улазнице могу се вратити на благајни БДП-а или по укидању ванредних мера заменити за нови термин. Представе су до даљњег отказали и Народно позориште Београд, Звездара театар, ЈДП…

Гитар арт фестивал је јуче одложио концерт групе „40 Фингерс”, који је био заказан за синоћ, преноси Танјуг. Фестивал је постигао договор са уметницима и Комбанк двораном да се одмах одреди нови датум концерта – 20. мај. Купљене улазнице за 12. март важиће и за нови термин концерта и неће морати да се мењају, саопштили су организатори.
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR