Glas Javnosti

IZLOŽBA SVETSKI PRIZNATOG FOTOGRAFA BRAJANA RAŠIĆA: Srce mi je ogromno što su ovaj grad i muzej imali toliko poštovanja! (FOTO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Izložba najvećeg rok fotografa današnjice Brajana Rašića "Pod sjajem zvezda" otvorena je večeras u zrenjaninskom Narodnom muzeju i trajaće do 31.avgusta

Retrospektivnu izložbu umetnika čiji je rad svedočanstvo fenomena nazvanog rokenrol zajedno sa fotografom otvorio je predsednik opštine Zrenjanjn Simo Salapura koji nije krio zadovoljostvo što stvaralac svetskog renomea izlaže u malom srpskom gradu.

- Ovo je možda moja najveća izložba do sada i ponosan sam što je u Narodnom muzeju, a ovih 120 fotografija najuži je izbor od nekih možda 600 koliko ih je bilo u opticaju i sve su jednako dobre. Srce mi je ogromno, što su ovaj grad i muzej imali toliko poštovanje", rekao je Rašić.

Branislav Brajan Rašić, jedan je od najpoznatijih svetskih rok fotografa današnjice. Tokom ranih sedamdesetih godina, beleži rad lokalnih i gostujućih bendova. Karijeru rok fotografa započeo je u jugoslovenskom muzičkom časopisu Džuboks, 1979. godine. Odlazi u Englesku, gde je od 1980. godine radio kao ekskluzivni fotograf agencije Rex Features.

Foto: Glas javnosti

Mnogi popularni izvođači i muzičke ikone iz sveta pop, rok, džez, kantri i bluz muzike ovekovečeni su njegovom kamerom: Madi Voters, Frenk Sinatra, Čak Beri, Dejvid Bouvi, Tina Tarner, Ejmi Vajnhaus, Robi Vilijams, Madona, bendovi The Rolling Stones, U2 i mnogi drugi.

Fotografije muzičkih zvezda Brajana Rašića nalaze se u magazinima, knjigama, na naslovnim stranama muzičkih albuma, izložbama koje se priređuju širom sveta, dok te fotografije ekskluzivno poseduje vodeća svetska agencija Getty Images.

Izložbu Brajana Rašića pozdržali su i ljudi iz rok sveta Žika i Dragi Jelić iz Yu grupe, bubnjar Ivan Fece Firči, muzičar Žika Milenković iz benda "Bajaga i instruktori" kao i Zoran Kostić Cane frontmen "Partibrejkersa" , roker Nikola Vranjković i drugi...

"Kultni rok fotograf Rašić bio je svedok scene/slave, energije, ekstaze i svega onoga što čini atmosferu na koncertnoj bini. Njegov višedecenijski opus reflektuje istoriju čitavog jednog civilizacijskog fenomena zvanog - rokenrol", naveli su iz zrenjaninskog muzeja.

Producent izložbe je Darko Bađok, a kustoskinja i autorka teksta u katalogu je Ivana Arađan, istoričarka umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin. Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i verske zajednice i Grad Zrenjanin.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR