Glas Javnosti

Iva Štrljić otkrila koje oboljenje ima: Otkrila ga sama sa 16 godina

Kultura
Autor: Glas javnosti

Glumica boluje od stanja koje često ostaje neotkriveno.

Glumica Iva Štrljić boluje od svoje 16. godine od hipotireoze, odnosno usporenog rada štitne žlezde. Obično, misli se da osoba koja ima usporen rad štitne žlezde dobija i na kilaži, ali glumici se to ne dešava, i to sve zahvaljujući disciplini i dugogodišnjem radu na fizičkom izgledu.

- Ja sam ranije mislila pošto pirinač ima određen broj kalorija, više nego što sam ja zamislila da ga ima, ali kad god jedem pirinač, ništa mi ne bude. Valjda zbog kombinacije, kako ga pripremim, pojedem, možda zbog kombinacije nije mi se nikada dogodilo da iako malo preteram da se nešto ugojim. Svi misle da ne mogu da ugojim i da imam brz metabolizam. Ja imam spor metabolizam. Imam i hipotireozu, smanjenu funkciju štitne žlezde. Zato sam pažljiva kada govorim o ishrani i dosta šetam. Puno puta sam pričala da praktikujem te svoje duge šetnje - rekla je ona.
U jednom intervjuu navela je kako je otkrila dijagnozu i kako se nosila sa tim.


- Od šesnaeste godine bolujem od hipotireoze i na terapiji sam, tada sam dobila i prvu migrenu. Taj period života bio mi je dosta stresan i ne volim ni da ga se sećam. Ono što zbilja ne pamtim jeste period između moje petnaeste i osamnaeste godine jer je bio protkan nizom teskobnih momenata zbog kojih mi je bilo veoma teško. Valjda mi je narav takva da iz sećanja brišem loše stvari, a pamtim samo one lepe - ispričala je Iva pre nekoliko godina za magazin "Story" i dodala:

- Došla sam u bolnicu zbog neverovatnog umora koji sam osećala, a mom temperamentu to nije bilo svojstveno. Nije bilo prirodno da se jedna devojčica oseća tako kako sam se tada osećala ja. Izvadili su mi krv i shvatili o čemu se radi, jer im se ono što su videli nimalo nije dopalo. Moja štitna žlezda uopšte nije radila. Međutim, moj tata Milan je šećeraš i imao je neke drugačije probleme sa štitnom žlezdom, tako da se nisam uplašila. Objašnjeno mi je da moram da pijem lekove i da jednom godišnje obavezno idem na kontrolu, i to je ono što je važno.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR