Glas Javnosti
posta

ISTORIJA FILMA U JEDNOJ ĐAČKOJ KLUPI: Leone i Morikone svet su menjali još od školskih dana (FOTO) (VIDEO)

Kultura
Autor: Strahinja Nikolić

Ime osnovne škole 'Jovan Krstitelj' iz Rima teško da bi privuklo previše pažnje da nije jednog zanimljivog detalja koji ovu školu čini možda i najpopularnijom u čitavom svetu, a sve zahvaljujući jednoj slici koja se širi društvenim mrežama. Na njoj se nalaze dva uma koja su, slobodno možemo reći, promenila tok svetske istorije.

Pre svega, pogledajte sliku.

Sa leve strane, sa utisak je namerno neurednim šiškama i nestašnog osmeha u fotoaparat gleda čovek koji je najzaslužniji za meteorski uspon pravca po imenu "špageti vestern". Znate ga po imenu Serđo Leone.

Pored njega stoji dečak po imenu Grisanti (o njemu ćemo pisati nekom drugom prilikom), a dalji pogled pada na dečaka uredno zalizane kose, pedantno vezane marame i narodski rečeno dečačkog keza koji zrači talentom. Ispod njegovog lika stoji natpis "Moricone".

Fotografija je snimljena 1937. godine. Morikone je u to vreme imao devet godina, Leone godinu manje.

Putevi su im se razišli tokom godina, Morikone je prodirao u tajne zvuka i učio cake, fore i fazone koji su mu dopustili da svoj talenat pretoči u muzičke numere koje će nadživeti ne samo njih dvojicu, već gotovo izvesno i čitavo čovečanstvo. 

Leone je za to vreme pažljivo "kupio" sve što je mogao radeći na čak 34 projekta između 1949. i 1963. godine. 

Onda je došla 1964...

Ostalo je istorija.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR